Bramenjam met goudsbloem

Het is september en nog even hoogzomer. Er kan eindeloos geoogst worden van groente, fruit en bloemen uit de tuin. Het is een rijk seizoen. Toch toont de natuur steeds meer verschijnselen van de herfst die komt. Oogst nog, zo lang het kan. Of verrijk je tuin met planten die de oogst vergroten. Een fruitstruik bijvoorbeeld. Die hoort in iedere tuin, al is het alleen al voor het maken van jam.

Judith van Studio May and June maakte voor ons een heerlijk bramenjam met sinaasappelschil en goudbloemen - met bramen uit eigen tuin. Lees hier al haar tips!

Afscheid nemen van de zomer is misschien niet fijn, maar met de oogst verwerkt in een potje is het lang zo erg niet. Inmaken en fermenteren zijn manieren om de rijke oogst te verwerken om er vervolgens op een later moment van te genieten. En waar de een precies weet hoe dit moet, is het voor de ander een enorme opgave. Begin dan met het maken van een pot jam. Dat is eenvoudig en dus succes verzekerd. Misschien krijg je de smaak te pakken om andere recepten uit te proberen. Het enige dat je nodig hebt zijn de juiste hulpmiddelen en bakken vol vruchten. Ik maakte een pot bramenjam met sinaasappelschil en goudsbloemen (Calendula). Feest in een potje, als je het mij vraagt.

Wist je dat fruit plukken een heel ontspannen klusje is? Heb je nog geen fruitstruik in eigen tuin? Dan is het advies: zet dit najaar nog een struik in de grond én ga op zoek naar een fruitstruik in het wild. Trek tuinhandschoenen aan en neem een bakje mee om rijpe bramen of bessen te verzamelen. Pluk liever niet laag bij de grond, vanwege dieren die er hun behoeften doen. En neem alleen een klein bakje mee, meer plukken is niet toegestaan.

Veel plezier met oogsten én inmaken. Deel je een foto van het resultaat op Instagram met @studiomayandjune? Lijkt me leuk!

Judith

Studio May & June

Boodschappenlijst

Ingrediënten

 • 500 gram bramen
 • 300 gram geleisuiker
 • 3 goudsbloemen (de bloemblaadjes)
 • Sinaasappel (rasp van de schil)
 • 1 eetlepel zout om de bramen in te weken (1 uur)

Benodigdheden

*Verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding

 1. Zorg dat je een weckpot, een weegschaal, een rasp, een pollepel, een trechter en een pannetje klaar hebt staan.
 2. Maak de bramen schoon met water en zout. Weeg de bramen en de suiker af en voeg dit samen met de rasp van de sinaasappel in een pan. B
 3. reng langzaam aan de kook, terwijl je blijft roeren. Laat het 8 minuten zachtjes koken.
 4. Voeg de bloemblaadjes toe en kook ze nog 2 minuten mee.
 5. Pureer het mengsel of vul de weckpot direct.
 6. Draai na het vullen en sluiten, de pot voorzichtig om. Op deze manier kan de pot vacuüm trekken en blijft de jam langer houdbaar.