Het verhaal achter…

Bij Dille & Kamille vind je de mooiste woonaccessoires. Allemaal gemaakt van natuurlijke materialen en verantwoord en duurzaam geproduceerd. Daarbij heeft onze wooncollectie een tijdloze uitstraling. Fijn dus voor je interieur en voor jou!

Achter veel van deze woonaccessoires zit een verhaal dat de moeite waard is om te vertellen. Hieronder lees je er een paar.

Het GOTS keurmerk - het verhaal achter ons biologische katoen

Het verhaal achter onze oogstmanden

Het verhaal achter ons servies met reactief glazuur

Het GOTS keurmerk - het verhaal achter onze biologische katoen

Zachte kussens voor op de bank, een fijne plaid om helemaal onder te kruipen, een gezellig tafelkleed, theedoeken of een mooi schort… Bij Dille & Kamille worden ze gemaakt van GOTS gecertificeerd biologisch katoen.

Wat is het GOTS certificaat?

GOTS (Global Organic Textile Standard) is een internationaal keurmerk dat is ontwikkeld om bio-katoen (en andere biologisch geteelde vezels) te produceren tot een duurzaam eindproduct.

GOTS stelt eisen aan zowel de productie van vezels als de verdere verwerking ervan. Zo worden er eisen gesteld aan fabrieken omtrent het gebruik van schadelijke chemicaliën. Daarnaast hebben fabrieken de verplichting om een duurzaam afvalwatersysteem te gebruiken en zuinig met water en energie om te gaan.

GOTS omvat ook criteria wat betreft arbeidsomstandigheden zoals het recht op vakbondsvrijheid en het recht op veilige en gezonde werkomstandigheden.

Bij Dille & Kamille zijn we dus best trots op ons GOTS gecertificeerde textiel van bio-katoen. Het is fijn om te gebruiken, ziet er mooi uit het én is op een verantwoorde manier geproduceerd. Zo kan jij er optimaal van genieten!

Het verhaal achter onze oogstmanden en planten

Onze oogstmanden komen uit Vietnam en worden gemaakt van zeegras. Zeegras is een snel groeiende plant wat het een ideale, natuurlijke grondstof maakt. Oorspronkelijk werden de manden in Vietnam gebruikt door boeren om er hun oogst van het land naar de markt mee te brengen. Omdat de manden allemaal met de hand worden gemaakt, en door het zeegras, is elke oogstmand uniek van formaat en uitstraling.

Als je een mooie hebt uitgekozen, kan je de mand thuis voor allerlei doeleinden gebruiken. Van tijdschriften naast de bank, speelgoed in de kinderkamer of handdoeken in de badkamer: de oogstmand is een multifunctionele opberger!

Je kunt de oogstmanden ook gebruiken om er een mooie, groene plant in te zetten. In dat geval raden we je aan om onderin een waterdicht schoteltje te zetten aangezien de manden niet waterdicht zijn. 

Achter de planten die je bij Dille & Kamille kunt kopen zit, net als bij de oogstmanden, ook een mooi en duurzaam verhaal. Zo wordt er  door de kwekerijen die aan ons leveren bijvoorbeeld gelet op het gebruik van bij-vriendelijke bestrijdingsmiddelen (wat bijensterfte tegengaat), is er een kwekerij die volledig klimaatneutraal is en zijn er diverse kwekerijen die helemaal geen gasaansluiting meer hebben maar volledig gebruik maken van aardwarmte. De planten die je bij ons koopt zijn dus letterlijk en figuurlijk groen!

Het verhaal achter onze woondecoratie met reactief glazuur

De bloempotten, vaas en kandelaars die je hieronder ziet worden allemaal gemaakt in Portugal. De vormen ervan worden met de hand gedraaid uit klei en daarna geglazuurd. De naam “reactief glazuur” verwijst naar de chemische reactie van de verschillende stoffen die aan het glazuur worden toegevoegd. 

Deze stoffen komen met elkaar in contact tijdens het bakken van de klei. Door de chemische reactie die dan plaatsvindt is iedere bloempot, vaas en kandelaar uniek, wat volgens ons deze woonaccessoires extra mooi maakt! 

Het kan voorkomen dat een vaas of bloempot niet helemaal waterdicht is. Dit komt doordat de klei poreus is en de glazuurlaag op sommige plekken dun, of niet aanwezig, is (bijvoorbeeld op onderkant). De klei neemt het water op als een soort spons en “zweet” dit weer uit. Als dit gebeurt, kan je een onderzetter gebruiken bij de bloempotten en vazen met dit bijzondere glazuur.