Scones

Op en top Brits, lichtzoet, kruimelig en een 'must' bij de ‘afternoon tea’. Je serveert ze traditioneel met ‘clotted cream’ en jam of lemon curd. 

Ingrediënten (voor ca. 12 stuks)

 • 270 g zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
 • snuf zout
 • ½ tl bakpoeder
 • 50 g ongezouten koude boter
 • 30 g witte (basterd)suiker
 • 150 ml karnemelk
 • 1 ei

Om te serveren

BENODIGDHEDEN

Weegschaal, maatschepjes, kom, deegroller, uitsteekvorm voor scones Ø 5 cm, bakplaat, bakmat, bakkwastje.

Bereiding

 1. Verwarm je oven voor op 220 ºC.
 2. Meng het bakmeel, zout en bakpoeder door elkaar. Doe de boter erbij en wrijf met je vingers tot een kruimelige massa. Voeg dan de suiker en de karnemelk toe en kneed kort tot een glad, elastisch deeg.
 3. Bestuif je werkblad en deegroller met bakmeel of bloem en rol het deeg uit tot een lap van 2 cm dik. Steek er scones uit met de uitsteekvorm. Dat gaat gemakkelijker als je ook de steker met wat bloem bestuift. Kneed de restjes samen, rol uit en maak de laatste scones.
 4. Klop het ei los.
 5. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de scones met wat tussenruimte op de bakplaat en bestrijk ze met het losgeklopte ei zodat ze straks mooi glanzen. Bak de scones 10 tot 15 minuten in de voorverwarmde oven.
 6. Serveer de scones lauwwarm, met jam of friszure lemon curd en dikke, romige 'clotted cream'. 'Clotted cream' koop je bij de kaaswinkel maar ook bij sommige supermarkten. Niet kunnen vinden? Meng dan gelijke delen opgeklopte slagroom met mascarpone.

Tip 1: Het zuur in karnemelk laat, samen met het bakpoeder, je scones mooi rijzen. Geen karnemelk bij de hand? Vervang die dan door dunne yoghurt, eventueel losgeroerd met een lepeltje gewone melk.

Tip 2: Scones eet je traditioneel met zoet ‘beleg’, maar experimenteer ook eens met iets hartigs. Gerookte zalm met zure room en dille bijvoorbeeld! Of maak kaas-scones, met wat pittige, geraspte kaas door het beslag.