DIY: origami

Een ontspannende, leuke bezigheid: origami! Het is vanuit China naar Japan overgewaaid, waar het kort na de uitvinding van papier is ontstaan. Kom je vaak bij Dille & Kamille? Gebruik dan de papieren tasjes die je bij ons aan de kassa koopt en ga aan de slag!

ORIGAMI

Het betekent letterlijk ‘het vouwen van papier’ en door gebruik van een beperkt aantal vouwen zijn de meest complexe ontwerpen mogelijk, maar de bekendste onderwerpen van deze Japanse ambacht zijn de vogel en het bootje. Leuk feitje: in Japan geloven ze dat wanneer je duizend origami kraanvogels in één jaar vouwt, je je wens door de goden kan laten vervullen. Wij laten je hieronder zien hoe je de vogel en het bootje vouwt!

VOUW EEN BOOTJE

Om een bootje te vouwen heb je een rechthoekig papier nodig. Succes!

VOUW EEN KRAANVOGEL 

Een kraanvogel vouwen is iets ingewikkelder dan een bootje, dus kijk goed naar de plaatjes en lees de instructies stap voor stap. Succes!
Om een kraanvogel te maken heb je een vierkant papier nodig. Knip bijvoorbeeld een vierkant uit een papieren (Dille-)tas! 

Vouw het papier vier keer zodat er vouwlijnen ontstaan op de rechte en diagonale lijnen.

Breng de punten bij elkaar in het midden.

Vouw plat zodat een vierkant ontstaat.

Vouw de linker- en rechterkant om tot de verticale middenlijn. Vouw de bovenhoek ook om.

Vouw de zijkanten en bovenkant weer terug.

Vouw dan de onderste punt (alleen het bovenste papier) helemaal naar boven, waardoor de zijkanten meekomen. Zorg dat de zijkanten in het midden tegen elkaar aan komen te liggen. De vouwlijnen van de hoeken komen hierbij op de horizontale vouwlijn aan de bovenkant.

Draai het papier weer om.

Pak wederom de onderste punt en trek deze helemaal naar boven, waardoor de zijkanten naar het midden komen, net zoals bij stap 6. Hierdoor ontstaat een langgerekte ruit.

Vouw de linker- en rechterpunt naar binnen (alleen de bovenste punten). Doe ditzelfde aan de achterkant. Hierdoor ontstaat een smalle vliegervorm met twee losse punten aan de onderkant.

De punten aan de bovenkant worden vleugels. Vouw deze aan beide kanten om naar beneden.

De punten aan de onderkant worden de snavel en de staart van je kraanvogel. Vouw de linkerpunt naar links, waardoor hij tussen de vleugels wordt gevouwen en uitsteekt. Vouw dan ook de rechterpunt op deze manier naar buiten en vouw het topje om zodat er een snavel ontstaat.

Trek de vleugels een beetje uit elkaar om een mooie vorm te creëren.