DIY: kintsugi

Heb je een schaaltje, beker of bord dat stuk is? Balen! Maar je hoeft ‘m niet weg te gooien: volgens de Japanse schoonheidsleer dragen de sporen van breuk en herstel bij aan de schoonheid van een voorwerp. Kintsugi is het repareren van gebroken keramiek met goud- of zilverkleurige lak.  

Kintsugi - Servies repareren

Benodigheden

 • Gebroken bord/kom
 • Stukje karton of bakje waarin je verf en lijm kunt mengen
 • Houten stokje om te mengen, bijvoorbeeld een ijsstokje
 • Kwast 
 • 2-componenten lijm (niet verkrijgbaar in onze winkel)
 • Gouden verf (Niet verkrijgbaar in onze winkel. Flexa Strak in lak goud of Relief Paint Deco van een knutselwinkel)

Aan de slag!

 1. Maak de gebroken stukken stofvrij met de kwast. Leg de scherven passend bij elkaar en kijk naar de logische volgorde van lijmen.
 2. Haal met het ijsstokje wat verf van de bodem van de pot, want je hebt de goudstof die naar de bodem gezakt is nodig voor deze reparatietechniek. Niet roeren, de verf moet lekker dik zijn!
 3. Meng de verf met de lijm (lees de gebruiksaanwijzingen op de verpakking). Let op: de lijm is maar 5 minuten bruikbaar, dus werk snel of in etappes.
 4. Neem het gebroken servies, en smeer het mengsel op een kant uit.
 5. Duw het gebroken deel van het servies er tegenaan en houd zeker 20 min vast. Na een uur is de lijm volledig uitgehard.

Veel plezier met je nieuwe, oude serviesstuk!

Door het gebruik van de lijm en de verf is het servies niet meer geschikt om uit te eten of te drinken; het is nu een traktatie voor het oog geworden!

Meer DIY's in je mailbox?

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Dan ontvang je onze DIY's allemaal in je mailbox. Ook blijf je op de hoogte van onze nieuwe artikelen en heerlijke recepten. 

Bijzonder servies

Wil je jouw servies uitbreiden met meer bijzondere items? Ons prachtige steengoed servies in de tijdloze kleuren grijs en groen, heeft een reactieve glazuur. Door deze glazuur ontstaat een bijzonder kleurpatroon waardoor ieder item er uniek uitziet en het servies extra glans geeft aan een mooi gedekte tafel.