DIY: maak je eigen bullet journal!

Zin om lekker creatief aan de slag te gaan deze maand? Maak je eigen bullet journal: een combinatie tussen een agenda en dagboek, waarmee je je creativiteit de vrije loop laat. Van to do-lijstjes tot afspraken, van toffe ideeën tot een lijstje met je favoriete boeken: maak je ‘hoofd’ lekker leeg en zet het in je eigen, persoonlijke boekje!

Er zijn geen regels die jou vertellen hoe je een mooi en handig bullet journal maakt - en dat maakt het juist leuk. Je bent heel vrij en door te experimenteren kom je er achter wat voor jou goed werkt. Toch hebben we een aantal tips voor je: 

1. Zo begin je een bullet journal

Neem een notitieboekje (liefst met puntjes lijntjes) en een pen, en je bent klaar om te beginnen. Ga je echt voor het eerst aan de slag? Begin dan met potlood en teken het later over met een mooie (vul)pen.

In feite kun je je journal zo uitgebreid maken als je zelf wilt: sommige mensen gebruiken het alleen als daadwerkelijke agenda, anderen houden ook hun emoties, doelen voor de toekomst of zelfs eetplanningen bij.

2. Alles bij de hand

Pak je bullet journal, notitieboekje of schriftje erbij en haal je pennen, stiften, lijm en andere creatieve spulletjes uit de kast. Trek rechte lijnen om een soort agendapagina’s te maken of ga lekker tekenen: gebruik de puntjes als basis voor je tekeningen.

Werken aan je bullet journal is lekker ontspannend, neem daarom ook lekker de tijd en zoek een inspirerende omgeving op.

3. Verzamel de leukste herinneringen

Verzamel wat leuke knipsels, foto’s en/of tekeningen die passen bij het door jou gekozen thema. Verdeel deze over je pagina’s, maar let erop dat je genoeg ruimte overlaat om er achteraf ook nog leuke foto’s, post-its met tips of andere mooie vondsten bij te plakken.

4. Aan de slag!

Per dag van de week kun je dus een lijstje maken met dingen die je moet doen. Het systeem is oorspronkelijk opgedeeld in drie categorieën: taken, afspraken en notities. Wil je het iets ingewikkelder maken? Dan kun je ook nog aparte kleuren pennen gebruiken voor verschillende soorten taken, bijvoorbeeld werk- of privégerelateerd. Maar doe vooral wat je zelf wilt!

5. Thema's

Het kan ook heel leuk zijn om met maandthema's te werken. Dit kan heel breed: je kunt bijvoorbeeld kiezen om voor de maand juni een zomers thema te kiezen met vrolijke kleuren, maar je kunt het ook persoonlijker maken en deze maand vullen met leuke foto’s van je gezin van de afgelopen weken waarin je veel tijd met elkaar hebt doorgebracht.

6. Een creatieve agenda

Wil je je bullet journal gebruiken om je activiteiten en afspraken bij te houden? Dan is het handig om na te denken over hoe je dit wilt indelen. Gebruik meerdere pagina’s als je een drukke agenda hebt, of kies voor 1 à 2 pagina’s per week om een beknopt overzicht te houden.

7. Heb plezier!

Je bullet journal hoeft niet helemaal perfect te zijn! Het is juist leuk om te zien dat je het zelf gemaakt hebt. Soms kost het ook wat tijd om erachter te komen wat voor jou de perfecte indeling is. Experimenteer met materialen en probeer nieuwe indelingen uit. Maar het allerbelangrijkste: geniet van jouw creatieve ontspanmoment!