Keukenapparaten schoonmaken met natuurlijke schoonmaakmiddelen

Ook voor het schoonmaken van keukenapparaten kan je natuurlijke schoonmaakmiddelen gebruiken. Hiermee krijg je zelfs de oven, en de filters van de afzuigkap, weer blinkend schoon!

De waterkoker kan je ontkalken door 1 - 2 eetlepels citroenzuur bij een liter water te doen en dit kort te laten koken. Laat het water met citroenzuur, nadat het gekookt heeft, nog een half uur staan en spoel de waterkoker vervolgens een aantal keer goed na.

Vul het waterreservoir van het koffiezetapparaat met koud water en een eetlepel citroenzuur. Laat het koffiezetapparaat doorlopen en herhaal dit vervolgens een aantal keer met schoon water.
Let op: het hangt van het type koffiezetapparaat en waterkoker af hoe je deze het best kunt ontkalken. Lees daarom altijd eerst de gebruiksaanwijzing of vraag het na bij de leverancier. Citroenzuur kan bepaalde onderdelen aantasten, bijvoorbeeld in apparaten voor cups of koffiebonen. 

Om de magnetron aan de binnenkant schoon te maken, doe je een beetje water in een kom met daarin het sap van 1 of 2 citroenen en wat rasp van de schil. Meng alles goed, zet in de magnetron en druk op start. Als de magnetron helemaal beslagen is, zet je hem uit. Na een kwartier kan je de binnenkant van het apparaat afnemen met een zachte spons of doek.

De oven kan je schoonmaken met deze natuurlijke schoonmaakmiddelen:

  • Vloeibare, zwarte zeep is heel geschikt om de oven mee te reinigen. Goed om te weten: zwarte zeep is heel geconcentreerd. Je hebt er niet veel van nodig om een sopje van te maken. 
  • Neem de binnenkant van de oven af met een sopje van zwarte zeep. Is je oven toe aan een grondige schoonmaakbeurt? Doop dan een vochtige spons in onverdunde zwarte zeep, boen hier de wanden van de oven mee en laat een nachtje intrekken.
  • De bakplaat en het rooster van de oven krijg je schoon door ze een nachtje te laten weken in een sopje van zwarte zeep. Of smeer, bij hardnekkige vlekken, de zwarte zeep er onverdund op.
  • Een andere manier om zwarte plekken van de bodem van de oven te krijgen, is met behulp van dubbelkoolzure soda. Meng een aantal eetlepels met een kopje water, smeer de zwarte plekken ermee in, laat een nachtje intrekken en veeg vervolgens weg met een zachte spons. Heb je iets over van het papje van dubbelkoolzure soda en water? Gooi het niet weg, je kunt hier bijvoorbeeld nog de wasbak mee schoonmaken! 
  • Bij hardnekkige zwarte plekken is het soms nodig om bovenstaande tips een aantal keer te herhalen. Daarnaast kan je ook een schuursponsje, of ons kopersponsje, gebruiken om hardnekkig vuil mee te verwijderen. Pas hierbij wel op voor krassen.
  • De ovenruit bestaat uit 2 glazen platen waar vuil tussen kan komen. In de gebruiksaanwijzing van de oven kan je lezen hoe je de ruit van jouw oven kunt losmaken om deze aan de binnen- en buitenkant goed schoon te maken.

De filters van de afzuigkap werken niet goed meer als ze te vet worden. Sommige filters kunnen in de afwasmachine, maar je kunt ze ook laten weken in heet water met een klein beetje zwarte zeep. Schrob daarna met een borsteltje het vet en vuil eraf en spoel goed na met water.

De vaatwasser schoonmaken:

  • Haal het filter uit de bodem van de vaatwasser en laat weken in een sopje.
  • Haal de sproeiarmen uit de vaatwasmachine, maak ze schoon en controleer of de gaatjes niet verstopt zijn door kalkaanslag.
  • Haal de rekjes uit de vaatwasser en neem vervolgens de binnenkant van het apparaat goed af met een sopje, of met wat citroenzuur opgelost in warm water. Vergeet ook de rubbers niet! Plaats daarna het filter, de sproeiarmen en de rekjes weer terug. Citroenzuur veroorzaakt huidirritatie, dus trek voor dit schoonmaakklusje huishoudhandschoenen aan.
  • Leg tot slot een halve citroen in het bestekbakje, strooi een paar flinke scheppen dubbelkoolzure soda op de bodem en laat de vaatwasser op hoge temperatuur draaien.

Deze schoonmaakmiddelen gebruiken we voor de keukenapparatuur

Zwarte zeep

Deze zeep is gemaakt van olijfolie en zeer vriendelijk voor de huid. Je hoeft zelfs geen huishoudhandschoenen aan te trekken. Het is een natuurlijk allesreiniger waarmee je vet en vuil van pannen, tegels en meubels verwijdert. Voor de meeste schoonmaakklusjes doe je een scheut zwarte zeep in een emmer heet water. Onverdund is het te gebruiken voor aangekoekt vet.

Citroenzuur

Van een vieze ovendeur, vuile apparaten en kalk in de badkamer tot roest en algen op tuintegels: citroenzuur is een ideaal middel tegen kalk en vet. Citroenzuur veroorzaakt huidirritatie. Gebruik altijd huishoudhandschoenen en vermijd contact met de ogen.

Dubbelkoolzure soda

Dubbelkoolzure soda ontvet en verheldert. Het kan ook voor de gekleurde was worden gebruikt. Ook helpt soda tegen vervelende geurtjes. Dubbelkoolzure soda kom je ook tegen als baking soda, zuiveringszout of natriumbicarbonaat. De soda die we hier gebruiken om schoon te maken, is niet geschikt voor consumptie.