Traditionele Ragù Bolognese

Je hebt het vast al heel vaak gegeten: spaghetti Bolognese. Maar de Bolognese die wij in Nederland kennen, is eigenlijk niet eens vergelijkbaar met het traditionele, Italiaanse receptRagù Bolognese is voornamelijk een vleessaus, en het lekkerste gerecht voor een zwoele zomeravond. Hier smult het hele gezin van, de kinderen ook! 

Voor 6 personen
Bereidingstijd: 20 min. + 1,5 uur kooktijd

Traditionele Ragù Bolognese

Ingrediënten

  • 1 grote wortel (geraspt)
  • 1 ui (fijngesneden)
  • 1 of 2 knoflooktenen (geperst)
  • Goede olijfolie
  • 1 stengel bleekselderij (fijngesneden)
  • 2 laurierbladen
  • 400 g (biologisch) gehakt
  • 8 (biologische) rundergehaktballetjes (zelfgemaakt of kant-en-klaar gekocht)
  • 100 g (biologisch) spek
  • 800 g vers gepelde tomaten, of 2 blikken gepelde tomaat
  • 1 blikje tomatenpuree
  • 150 ml rode wijn
  • 1 runderbouillonblokje
  • Italiaanse kruiden naar smaak (basilicum, rozemarijn, oregano etc.)
  • Zout & peper

Toppings

  • Versgeraspte Parmezaanse kaas
  • Spaghetti naar keuze
  • Verse basilicum

Benodigdheden

  • Grote pan
  • Knoflookpers
  • Een scherp mes
  • Een houten lepel

Bereiding

  • Verhit wat olijfolie in de pan.
  • Voeg de ui, knoflook, wortel, spek en bleekselderij toe en bak je dit ongeveer 10 minuten, totdat het glazig begint te worden.
  • Doe het gehakt en de gehaktballen samen - met peper en zout naar smaak - in de pan. Rul het gehakt op hoog vuur bruin met de houten lepel.
  • Voeg de rode wijn toe en laat dit verdampen.
  • Doe de tomatenpuree, het bouillonblokje en de Italiaanse kruiden erbij. Bak dit even mee.
  • Voeg vervolgens de gepelde tomaten en laurierblaadjes toe.
  • Breng de saus aan de kook, doe een deksel op de pan en zet het vuur laag.
  • Laat het nu 1,5-2 uur rustig pruttelen. Kijk tussendoor, roer de saus door en als het te droog begint te worden, voeg je een beetje extra bouillon of water toe.
  • Breng de saus na 1,5-2 uur op smaak met peper en zout. 
  • Serveer de saus met de spaghetti, de Parmezaanse kaas en de verse basilicumblaadjes.