Appelgelei met Earl Grey

Deze appelgelei is heerlijk bij een kaasplankje of op een broodje met iets hartigs. Gelei maak je met het sap van vruchten en niet van het vruchtvlees zelf. Door alleen het opgevangen sap te gebruiken wordt de gelei heel mooi glad van structuur. We voegen Earl Grey toe aan het recept voor een lichte citrussmaak en een prachtige dieprode kleur.

Voor 2 potten

Ingrediënten:

 • 750 gram appels, in stukken
 • geleisuiker
 • 1 à 2 el losse Earl Grey thee*
 • sap van 1 citroen 

Benodigdheden: kookpot, snijmesje*, zeef*, neteldoek*, houten lepel*, trechter*, maatbeker*, inmaakpotten of weckpotten*
*deze benodigdheden zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

 1. Doe de stukken appel in een grote kookpot en zet ze ruim onder water. 
 2. Breng aan kook en laat 30 minuten zachtjes doorkoken tot ze mooi zacht zijn.
 3. Haal de pot van het vuur en voeg de losse thee toe. Leg er een deksel op en laat de  thee 10 minuten trekken. 
 4. Giet de appels, hun kookvocht en de thee in een zeef met neteldoek erin en duw zacht  met de rug van een houten pollepel op het fruit om al het sap eruit te halen. Laat 1 uur uitlekken.
 5. Meet met een maatbeker hoeveel sap je hebt opgevangen. Weeg vervolgens 800 gram geleisuiker af per liter opgevangen sap. De uitgelekte appel die is achtergebleven in de neteldoek heb je niet meer nodig. 
 6. Giet het appelsap samen met het sap van de uitgeperste citroen in een  kookpot, voeg de suiker toe en laat ca. 15 minuten op een hoog vuur inkoken. De appelgelei is nog vrij vloeibaar, maar wordt vanzelf dikker zodra het afkoelt.
 7. Schep de gelei door een trechter in gesteriliseerde potjes. Eenmaal afgekoeld is de vloeistof gelei geworden.