Ingemaakte zoetzure bietjes, regenboogwortel en bloemkoolroosjes

Ingemaakte zoetzure bietjes, regenboogwortel en bloemkoolroosjes

Ingrediënten:

• Gekleurde of rode bietjes, ongeschild
• Regenboogwortels 
• Bloemkool, schoongemaakt en in roosjes
• Basis azijnmengsel (Pas de hoeveelheid azijnmengsel aan naar de grootte van je potten en de hoeveelheid groente):
• 500 ml witte wijnazijn
• 400 ml water
• 300 gram suiker
• 25 gram zout
• 1-2 eetlepels peperkorrels
• 1 eetlepel mosterdzaad
• 3 tenen knoflook
• ½ verse chilipeper
• ¼ theelepel kurkuma (voor de bloemkool)
• Stuk verse gember
• Verse dilletakjes

Benodigdheden: Gesteriliseerde potten in verschillende maten

Bereiding:

  1. Schil de bietjes en snijd in dunne plakjes. Schil de regenboogwortels en snijd in de lengte in vieren. Pel de knoflook en snijd in dunne plakjes. Was de chilipeper, verwijder de zaadlijsten en hak grof. Was de gember en snijd met schil in dunne plakjes.
  2. Verwarm de azijn met het water, suiker en zout en laat de suiker en het zout oplossen. Voeg de smaakmakers toe (behalve de verse dille en de gember) en laat dit 10 minuten op laag vuur intrekken. Laat licht afkoelen.
  3. Bietjes: Doe de plakjes biet in de schone pot en voeg wat dilletakjes toe. Giet het azijnmengsel over de bietjes en vul tot 1 cm onder de rand en sluit af. Regenboogwortels: Doe de wortelreepjes in de schone pot. Voeg wat schijfjes gember en wat dilletakjes toe en giet het azijnmengsel erover. Vul de pot tot 1 cm onder de rand en sluit goed af.
  4. Bloemkool: Voeg de kurkuma toe aan het azijnmengsel en roer goed door. Doe de bloemkoolroosjes in de schone pot en voeg wat schijfjes gember toe en giet het azijnmengsel erover. Vul tot 1 cm onder de rand en sluit goed af. Zet de potten minimaal 24 uur in de in de koelkast en serveer bij de barbecue, bij de salade of als lekkere snack! Bewaar in de koelkast.