De ambacht van het Dille & Kamille vlechtwerk

Voor boodschappen, om te gebruiken als handige opberger of om een plant in te zetten: het kan allemaal met onze mooie manden. We vertellen je hier graag iets meer over ons ambachtelijke vlechtwerk en de oorsprong ervan. 

Manden van lokale, natuurlijke grondstoffen

Elk land en elke cultuur maakt manden op zijn eigen manier. Zo worden de bolgamanden uit Ghana gemaakt van savannegras, en is één persoon een week bezig met het maken van één mand, en worden onze stevige manden uit Marokko gemaakt van afgevallen palmbladeren.

De manden die je bij Dille & Kamille kunt kopen, worden gemaakt van lokale, natuurlijke grondstoffen. Dit scheelt transport en de planten die gebruikt worden, groeien snel weer aan waardoor ze een ideale, duurzame grondstof zijn. 

Unieke handgemaakte manden

Ons vlechtwerk is afkomstig van over de hele wereld, maar de manden hebben één ding gemeen: ze worden allemaal met de hand gemaakt. Hierdoor is niet één mand hetzelfde en koop jij altijd een uniek exemplaar! Soms met kleine imperfecties, maar die geven jouw mand juist een eigen karakter. 

“Je koopt eigenlijk een stukje van iemands tijd,” aldus Tamar, category manager wonen bij Dille & Kamille. “Daardoor zijn alle manden verschillend, wat ze mooi en uniek maakt.”

Zie je in de winkel een mand die je mooi vindt, maar zit er een klein deukje in? Dit komt vaak door het transport en is makkelijk op te lossen. Maak de mand thuis een klein beetje nat en gebruik kranten, of een andere opvulling, om de mand op te rekken in de vorm die je graag wilt. 

Oogstmanden uit Vietnam

Onze oogstmanden komen uit Vietnam en worden gemaakt van zeegras. Oorspronkelijk werden de manden in Vietnam gebruikt door boeren om er hun oogst van het land naar de markt mee te brengen. Omdat de manden allemaal met de hand worden gemaakt, en door het zeegras, is elke oogstmand uniek van formaat en uitstraling. 

Onze oogstmanden zijn multifunctionele opbergers waar je bijvoorbeeld tijdschriften, speelgoed of handdoeken in op kunt ruimen. Je kunt de mand ook gebruiken als echte eyecatcher en er een mooie plant inzetten.

Stevige manden uit Bangladesh

Dadelblad en kansgras zijn snelgroeiende, sterke grassen uit Bangladesh. Het is een hardere grondstof dan bijvoorbeeld olifanten- en zeegras, maar lichter en flexibeler dan wilgenteen. Hierdoor kunnen er stevige manden met uiteenlopende vormen van worden gemaakt, zoals een koffertje of deze stevige mandjes met deksel. 

Rattan manden uit Ghana

Rattan (of rotan) is een plant die onder andere groeit in de bergen van Ghana. De lange stengel van deze klimplant wordt geoogst door traditionele vlechters van een lokale gemeenschap die er vervolgens mooie manden van maken. Een set van 3 manden, in verschillende maten, wordt door een vlechter in één dag gevlochten. 

Bolgamanden uit Ghana

Ook de bolgamand is een traditioneel, handgemaakt product uit Bolgatanga in Ghana. De bolgamand is gemaakt van savannegras dat in de beboste regio’s van Ghana in het wild groeit. Het is een soepel, stevig en duurzaam materiaal. De bolgamanden werden van oorsprong vooral gebruikt als zeef bij het brouwen van de lokale, alcoholische drank Pito. Dit drankje wordt nog altijd gedronken tijdens bijzondere gelegenheden als begrafenissen, huwelijksceremonies en naamgeving ceremonies. 

Het maken van één bolgamand duurt bijna een hele week. De grashalmen worden eerst gesorteerd, vervolgens gesplitst en opgerold. Daarna worden ze in de gewenste tinten gekleurd. Een vlechter heeft dan nog gemiddeld drie dagen nodig om de mand te vlechten en (eventueel) de lederen hengsels af te werken. 

Manden en tassen uit Marokko

Onze manden en tassen uit Marokko zijn gemaakt van het palmblad van de Dwergpalm. In hun natuurlijke groeiproces verliezen deze bomen het hele jaar door bladeren. Deze worden verzameld, verschillende malen met zuiver water gereinigd en vervolgens in de zon gedroogd. De gedroogde bladeren worden met de hand uitgerekt en plat gemaakt en vervolgens worden onze manden en tassen ervan gevlochten. 

Bekijk onze manden