Papier van landbouwafval

Onze kerstkaarten zijn mooi om te versturen én het papier van bijna al onze kerstkaarten is gemaakt van landbouwafval. Je schrijft je kerstwens dus op papier waar geen bomen voor gekapt zijn! Zo stuur je met je kerstkaart ook een bijzonder verhaal mee.   

Onze kerstkaarten van landbouwafval

Ook veel van onze schriftjes zijn gemaakt van landbouwafval. Zowel de schriftjes als de kerstkaarten worden gedrukt met gifvrije bio inkt en zonder verspilling van water. 

Van landbouwafval naar papier

Bij de oogst van gewassen als rijst, tarwe, gerst, koren, maïs, hennep en suikerriet blijft 80% van de plant onbenut. Het gaat hierbij om de bladeren en stengels die na de oogst op het land overblijven. Jaarlijks zijn er wereldwijd tienduizenden miljarden kilo’s van dit landbouwafval waarvan het grootste deel wordt verbrand.
Zonde, want dit oogstafval bevat, net als bomen, cellulose. En van cellulose kan papier gemaakt worden. Papier maken van oogstafval, in plaats van het te verbranden, zorgt voor minder CO2 uitstoot, minder smog en verbetert het leefklimaat van veel mensen.

Herkomst van het papier: India en Colombia

Het papier wordt gemaakt in fabrieken in India en Colombia. Deze fabrieken geven niet alleen landbouwafval een tweede leven, maar zijn ook van grote betekenis voor de boeren en lokale gemeenschappen daar. Er wordt geïnvesteerd in scholing, infrastructuur en gezondheidszorg en het productieproces is gericht op veiligheid, zero waste en het behoud van biodiversiteit.

Waterloos drukken met gifvrije bio inkt

Ook het drukken van het papier gaat op een duurzame en milieuvriendelijke manier. De drukpersen gebruiken geen water waardoor er tot wel 25.000 liter water per machine, per jaar, wordt bespaard. Ook is de CO2 uitstoot een stuk lager dan bij drukpersen die wel gebruik maken van water en worden afvalstoffen tijdens het drukproces gereduceerd.
Daarbij worden onze schriftjes en kerstkaarten bedrukt met gifvrije bio inkt. De plantaardige inkten zijn Cradle to Cradle (Gold label) gecertificeerd, zijn eenvoudig te recyclen, en gelden als de beste biologische, afbreekbare inkten ter wereld.

Geproduceerd in Nederland

Tot slot worden onze schriftjes en kerstkaarten in Nederland geproduceerd, van papier uit India en Colombia, en wordt ook de inkt in Nederland ontwikkeld en gemaakt.

Onze mooie en duurzame schriftjes