Bescherm je planten tegen vorst

Je merkt het aan alles: de natuur en dus ook je tuin gaan in 'winterslaap'. Tijd voor ons om het ook wat rustiger aan te doen. Er zijn zeker nog klusjes, onze planten beschermen tegen de vrieskou bijvoorbeeld, want niet elke plant kan tegen vorst! Zeker in potten en bakken zal de grond, en daarmee de wortels, snel bevriezen – niet fijn voor mediterrane beauties als Oleander. Ook 'zuidelijke' keukenkruiden als rozemarijn, salie en laurier, zijn niet 100% winterhard.

ZO BESCHERM JE JE GELIEFDE PLANTEN:

  • Geen enkele plant houdt van koude, natte voeten. Zet je potten dus op 'voetjes' zodat water goed weg kan lopen. Op steentjes of potscherven kan ook, als het gat onderin maar vrij is.
  • Wikkel jute of noppenfolie zowel rond de pot als de plant maar laat de onderkant open voor de drainage. Doe dit liefst vóór de eerste vorst. Hoe groter de pot, hoe veiliger je plant trouwens.
  • Gebruik de minder mooie takken van onderaan de kerstboom als winterdekentje: leg ze over en rond je planten.
  • Oleanders, pelargoniums ('potgeraniums'), citroenboompjes e.d. kunnen echt niet tegen vorst. Laat ze dus binnen overwinteren, op een koele, lichte plek. Geef weinig water maar besproei ze af en toe met de plantenspuit.

Tip: Spoel je gieter schoon met heet water zodat er geen blaadjes e.d. in blijven zitten en zet hem omgekeerd weg. Een volle, bevroren gieter kan namelijk scheuren bij het ontdooien, zonde! Laat ook de tuinslang – als die buiten blijft – leeglopen en je regenton. Laat het kraantje de rest van de winter openstaan, nadat je het water hebt afgesloten.