Kruiden drogen, zo doe je dat

Kruiden – voor de keuken of voor thee – hebben in de zomer de meest intense smaak en geur. Heb je veel kruiden? Droog dan wat je niet gebruikt en bewaar zo die zomerse smaken en geuren voor later in het jaar. Plukken kan helemaal geen kwaad voor je plant, die loopt gewoon weer uit.

's Ochtends oogsten

Pluk het liefst 's ochtends vroeg, als de dauw net is opgedroogd. Je planten zijn dan lekker fris en stevig, en de zon heeft de aromatische olie in het blad nog niet kunnen verdampen.

De beste kruiden om te drogen

Kruiden met stevige stengels en blaadjes drogen het makkelijkst en behouden lang hun smaak, aroma, kleur en vorm. Denk aan laurier, rozemarijn, salie en tijm. Kruiden met grote, sappige blaadjes zoals basilicum en munt kun je beter invriezen.

Oogsten vóór de bloei

Bij veel kruiden is de smaak het sterkst nét voor de bloei. Daarna worden smaak en geur wat minder. Knip de bloemen dus weg, maar laat er wel een paar zitten voor de bijen. Na een tijdje verschijnen er nieuwe bloemetjes. Voor lavendel geldt dit natuurlijk niet: daar droog je juist de geurige bloemen.

Niet 'in het hout'

Rozemarijn, salie, lavendel en tijm zijn eigenlijk kleine struikjes. Knip, als je gaat oogsten, alleen in het groene deel van de takjes. Niet dieper, tot in het 'houtige' stuk, dan duurt het lang voordat de plant weer uitloopt.

Meteen verwerken

Knip takjes/stengels van ongeveer gelijke lengte en ga meteen aan de slag zodat ze niet kunnen verwelken. Spoel de kruiden af onder koud water en dep ze voorzichtig droog met keukenpapier. Verwijder eventuele lelijke blaadjes.

Omgekeerde bosjes

Maak er m.b.v. keukentouw kleine, luchtige bosjes van en hang die op, blaadjes naar onder. Ons kruidendroogrek is hier heel handig voor, een kleerhanger met S-haken kan natuurlijk ook.

Aan de lucht drogen

Hang de bosjes in een droge ruimte, zoals de schuur, garage of zolder. Niet in de zon, dat is niet goed voor de smaak. Hoe lang het drogen duurt, hangt af van het soort kruid. Na een of enkele weken zullen de blaadjes 'crispy' aanvoelen.

In luchtdichte potjes

Ris de gedroogde blaadjes van de takjes of bewaar ze met takjes en al. Doe je gedroogde kruiden in luchtdichte potjes. Plak er een etiket op met de naam en de oogstdatum.


Tips en inspiratie