Een groene oase – ook op een paar m2

's Ochtends ontbijten tussen het groen, na je werk een gietrondje en verse kruiden voor je keuken knippen, bloemen plukken uit eigen tuin: groen is echt goed voor je. En voor de natuur! Zelfs van een klein terrasje of een balkon kun je een groene oase maken. Gewoon beginnen!

Tuinieren in potten

Als je maar weinig ruimte hebt en véél verschillende planten wil, zijn potten ideaal. Je kunt er mooie groepjes mee maken, hoogteverschil creëren, veranderen als er planten uitgebloeid zijn etc. Er zijn bloempotten in alle maten en soorten, maar je kunt ook een zinken teil, oude vuilnisbak of lekke gieter volplanten. Als er onderin maar gaten zitten voor de afwatering. Kijk hier voor onze tips hoe je een plant het beste in een pot zet.

Tuinieren in potten

Zon of schaduw?

Je wil natuurlijk dat je planten het naar hun zin hebben. Sommige planten willen liefst de hele dag zon: mediterrane planten als de olijf bijvoorbeeld, en de meeste kruiden, groente en eenjarige bloeiers. Maar er zijn ook schaduwliefhebbers, zoals varens, Begonia's en kruiden als bieslook. Kijk dus eerst of jouw terrasje of balkon veel zon krijgt of een groot deel van de dag in de schaduw ligt. Daarna kies je je planten uit, de info lees je op het kaartje in de pot.

Een groene oase – ook op een paar m2

Uit de wind

Op een balkon tuinieren kan prima, het lastige is alleen dat het er soms flink kan waaien, zeker als je wat hoger woont. Niet alle planten kunnen daar goed tegen, dat is helaas een kwestie van uitproberen. Beschutting creëren helpt, bv. met grote potten of een 'windscherm' van rietmatten of klimop door het balkonhek. De wind droogt potten ook eerder uit, dus misschien moet je op warme dagen wat vaker gieten.

Geurige bloemen bij je zitplek

Natuurlijk moet er, tussen al je planten, ook ruimte overblijven voor jou. Een eet-, werk- of wegdroomplek, heerlijk in het groen, aangekleed met vrolijke tuinkussens, buitenkaarsen en ander moois. Misschien heb je plek voor een luie hangstoel? Tip! zet planten met geurige bloemen of bladeren dichtbij je zitplek, zo geniet je er het meeste van.

Geurige bloemen bij je zitplek

Elke dag verse kruiden

Heerlijk, elke dag verse kruiden knippen voor je keuken! Basilicum voor pesto en laurier voor in de stoof, bieslook over je boterhammetje kaas… Supervers en veel lekkerder en voordeliger dan de sprietjes uit de supermarkt. Er thee van zetten kan ook, van geurige citroenverbena of munt bijvoorbeeld. Zet je potten met kruiden dus vlak bij je keukendeur!

Elke dag verse kruiden-tijm en munt

Geveltuintjes

Gezellig, zo'n tuintje naast de voordeur! Graaf wat stoeptegels uit (vraag wel toestemming aan de gemeente!) en vul het gat op met vruchtbare aarde. Of zet wat grote potten of een oude vuilnisbak neer en vul ze met je favoriete planten en/of een klein boompje. Als je tegen de muur een 'klimrek' vastmaakt, kun je ook mooie klimmers laten groeien, zoals een roos, passiebloem of clematis.

Vieze handen?

Je kunt je handen bij het tuinieren natuurlijk beschermen met tuinhandschoenen. Die zijn alleen niet zo handig als je met tere kleine plantjes werkt. Je wast vieze handen snel schoon met onze speciale 'tuinderszeep', daar zit puimsteen in voor een lichte scrub. Tip! 'krab' vóór je begint met je nagels over een stuk zeep. Dan komt er geen aarde onder je nagels en straks was je ze heel makkelijk weer schoon.

Tuinhandschoenen bij het tuinieren

Vakantie voor je binnenplanten

In de zomer, als er geen kans meer is op nachtvorst, kun je kamerplanten buiten zetten. Dat vinden ze heerlijk (zeker met af en toe een regenbui) en het geeft je balkon of terras een sub-tropische sfeer.

DeDAKKAS is een duurzaam paviljoen met een restaurant (in een kas!), moestuin én een enorm terras - met een geweldig uitzicht over Haarlem. Een groene en stedelijke plek waar je terecht kunt voor lekker en puur eten en drinken.