Lentetuintje op tafel

Ook al is het buiten nog koud en nat, met bloeiende bolletjes-in-pot haal je de lente gewoon in huis. Narcisjes, blauwe druifjes, krokussen en allerlei andere voorjaarsbollen zijn door de kweker al voor je in een pot gezet – je hoeft alleen te zorgen voor wat water en warmte en ze gaan groeien en bloeien. Zet ze in een mooi sierpotje en maak een vrolijk mini-tuintje op tafel. En na de bloei bewaar je ze tot volgend jaar, hieronder lees je hoe je dat doet.

Zo heb je nog langer plezier van je bolletjes:

  • Als je bolletjes-in-pot koopt, zie je nog niet veel groen. Zodra je ze in een warme kamer zet, gaat de plant, en daarna ook de bloemen, vanzelf groeien. Op een koeler plekje gaat dit minder snel en heb je er dus langer plezier van.
  • Geef de bolletjes water, maar maak de potgrond niet te nat. Mest is niet nodig, de plant haalt alle voeding uit de bol.
  • Gooi uitgebloeide bolletjes niet weg! Eigenlijk zijn het allemaal 'buitenplanten', dus na de bloei plant je ze, als de grond niet bevroren is, buiten in een grote pot of gewoon in de grond. De ideale plantdiepte is ca. 3 x de hoogte van de bol. Knip de oude bloemen (+ steel) weg maar laat het blad zitten: dat maakt de bol sterker. Een beetje mest erbij helpt ook. Volgend voorjaar bloeien je bollen opnieuw, vaak met nog meer bloemen.