Duurzaam tuinieren

Met een groene tuin vol planten, zelfs al is hij maar klein, doe je iets goeds voor de natuur en voor het milieu. Vogels, insecten, amfibieën en kleine zoogdieren zoals egels vinden er een plekje. Bovendien maken alle groene tuinen samen de stad een stuk koeler in de zomer. En planten en aarde nemen overtollig regenwater op, terwijl het bij een betegelde tuin meteen het riool in stroomt of overlast veroorzaakt.

Dit zijn onze 10 tips voor een duurzame tuin:

1. Wees gastvrij

Een gevarieerde, groene tuin is heel waardevol voor de natuur. Allerlei soorten vogels, insecten, amfibieën en kleine zoogdieren kunnen er voedsel vinden en/of een plek om hun jongen groot te brengen. Leuk om naar te kijken en belangrijk nu de natuur op veel plekken onder druk staat.

2. Laat de natuur haar werk doen

Gebruik geen chemische bestrijdingsmiddelen, die doen meer kwaad dan goed. Vogels, kikkers en padden, egels en zelfs wespen ruimen 'plaagbeestjes' voor je op. Hoe gevarieerder je tuin en gezonder je planten, hoe minder problemen. Zie ook tip 2. Of gebruik als het echt moet een milieuvriendelijk middeltje, bv. een oplossing van onze zwarte zeep tegen bladluizen.

3. Bewaren en recyclen

Bloempotten, oude teilen en emmers, tuinstoelen, terrasstenen: kies voor tweedehands. Op rommelmarkten, bij de kringloop en zelfs bij het grofvuil is van alles te vinden. Lege plastic potjes kun je weer gebruiken om in te zaaien – maak ze wel eerst schoon met heet water.

4. De juiste plant op de juiste plek

Droog of nat, klei of zand, zon of schaduw? Kies er 'passende' planten voor uit. Resultaat: blije, gezonde planten waar je jaren plezier van hebt.

5. Kies lokaal

Koop je planten bij een echte kweker, liefst in de buurt: je vindt er sterke en vaak heel bijzondere planten die goed zijn aangepast aan de omstandigheden in jouw regio. En enthousiaste vakmensen die je goed advies kunnen geven.

6. Liever geen kunstmest

Je planten zullen er goed van groeien, maar kunstmest verstoort de balans in de grond en schaadt het bodemleven. Gebruik liever organische mest – niet meer dan nodig – en liever nog compost. Doe ook rustig aan met spitten: regenwormen en andere bodemdieren houden je grond vanzelf luchtig en gezond.

7. Hoezo tuinafval?

Gooi snoeiresten, verdorde planten, uitgebloeide bloemen etc. niet weg maar knip alles fijn met je heggenschaar en strooi het als 'mulch' – een voedzame, vochtvasthoudende deklaag – rond je planten. Of op de composthoop natuurlijk. Zo maak je van herfstblaadjes voedzame compost. Van takken en grover snoeiafval kun je op een achteraf plekje in je tuin een takkenwal maken: een fijne schuilplek voor egels, kleine vogels en andere dieren.

8. Zuinig met water

De zomers worden steeds droger en warmer. Een goede reden om te kiezen voor planten die van nature weinig water nodig hebben, zoals mediterrane rozemarijn en lavendel. Investeer ook zeker in een regenton. Kijk hier voor onze watergeeftips.

9. Bespaar energie

Heb je echt voor elke klus een apparaat nodig? Blaadjes verzamelen met een hark is een stuk rustgevender – voor jou, de buren en de vogels – dan met een brullende bladblazer. En een prima work-out!

10. Deel, ruil, scheur, stek, zaai, kweek en bewonder...

Nieuwe planten kopen is leuk, gratis plantjes zijn nog leuker. Ruil dus volop met je tuinvrienden, vraag stekjes en zaden en kweek zelf groente, kruiden en de mooiste bloeiers.


Tips en inspiratie