Crema catalana

Ingrediënten
6 eierdooiers (de eiwitten worden niet gebruikt)
50 cl melk
12 cl slagroom
100 g witte basterdsuiker
20 g maïzena
zest/rasp van 1 sinaasappel
1 kaneelstokje
1 vanillestokje

Voor het suikerlaagje
enkele eetlepels kristalsuiker
enkele eetlepels bruine suiker 

Bereiding
-  Voeg de melk en de room samen in een kookpot/pan. Doe de sinaasappelzest en het kaneelstokje er ook bij.
- Snij het vanillestokje open en schraap de zaadjes er zorgvuldig uit. Voeg de zaadjes en de vanillestokje toe aan het melkmengsel.
- Verhit het mengsel op een zacht vuur.
- Doe intussen de eierdooiers in een kom. Voeg de suiker toe en klop met een garde tot alles goed gemengd is.
- Voeg de maïzena toe en klop opnieuw.
- Zeef de warme kruidige melk en giet ze bij het eimengsel. Meng alles kort met een garde en giet dan terug in de kookpot/pan.
- Verhit op een zacht vuur en blijf roeren met de garde tot de crème voldoende gebonden is. Laat even doorkoken en haal de pot/pan dan van het vuur.
- Giet de warme vanillecrème in vuurvaste schaaltjes. Plaats deze enkele uren in de koelkast tot de 'crema catalana' is opgesteven.
- Haal vlak voor het serveren de schaaltjes uit de koelkast en bestrooi ze met een fijn laagje van de suikermix.
- Smelt de suiker tot een krokant laagje m.b.v. een kleine gasbrander of onder een voorverwamde ovengrill.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze cookieverklaring voor meer uitleg.