9 handige baktips voor thuisbakkers

Koekjes, taart, cake, scones, speculaasjes… als je zelf bakt zijn ze 't àllerlekkerst, met de handige weetjes uit de Dille-keuken wordt zelf bakken nog leuker! 

Onze tips:

 1  Bakken is precisiewerk

Wat je ook gaat bakken, van eenvoudige koekjes tot grootse feesttaart: lees eerst het recept helemaal door en leg alle ingrediënten klaar – dat voorkomt nare verrassingen halverwege! Bakken is een echt precisiewerkje, een goeie weegschaal, maatkan en maatlepels zijn volgens ons onmisbaar.

 

 2  Taart/cakevorm invetten & bestuiven

Ga je cake bakken? Dan begin je met het invetten van je bakvorm. Zo gaat 't snel en makkelijk: houd de vorm omgekeerd onder de hete kraan zodat hij warm wordt – wat boter op een bakkwastje komt zo in alle hoekjes. Daarna 'schud' je er nog een lepeltje bloem in om. Je cake laat na het bakken perfect los uit de vorm.Nu kan je echt aan de slag!

 3  ‘Blind bakken' met bakbonen 

Een taart met een vloeibare vulling, zoals quiche, of een vulling die je niet moet bakken, bv. vruchtentaart, bak je eerst 'voor' met een steunvulling. Dit heet 'blind bakken' en zorgt voor een droge en lekker krokante bodem. Doe je deeg in de vorm, spreid er bakpapier op uit en bedek met onze keramische bakbonen. Bak je bodem gaar verwijder de bakbonen en vul je taart. Eventueel verder afbakken en klaar!

 4  De losse bodem van een taartvorm ‘lossen'

Onze favoriet: de taartvorm met losse bodem. Je haalt er een 'breekbare' taart of vlaai zonder kleerscheuren mee uit de vorm. Laat je vorm-met-inhoud na het bakken iets afkoelen en zet hem bv. op een jampot. Duw nu voorzichtig de losse rand naar beneden en laat je taart op een rooster of mooie schaal glijden.

 5  Een vochtige vulling

Een taartvulling van stukjes fruit, zoals in appeltaart, kan de deegbodem een beetje vochtig maken. Dit voorkom je door, vóór het vullen, een laag verkruimelde koekjes over de bodem te strooien. Die nemen het vocht op en maken je taart nog lekkerder.

 6  ‘Vlechtwerk' op een (appel)taart maken

Altijd goed, de enige echte Hollandse appeltaart! Zeker als je er verschillende soorten appels voor gebruikt, friszure en wat zoetere door elkaar. Je maakt je taart echt af met een kunstig vlechtwerk bovenop. Moeilijk? Valt best mee, je doet het zo:

  • Rol een deegbal uit tot een vlakke cirkel, die iets groter is dan je taartvorm.
  • Snij deze in reepjes van ongeveer 1-2 cm groot.
  • Leg de eerste rij reepjes verticaal neer.
  • Vervolgens begin je horizontaal. In plaats van er helemaal overheen, laat je de verticale reepjes er op twee snijpunten overheen vallen.
  • Deze stappen zet je voort en zo ontstaat er een vlechtpatroon.

 7  Muffins of cupcakes?

Vul de vormpjes m.b.v. een ijsbolknijper. Lekkere muffins en cupcakes bak je in onze speciale plaat. Zet er papieren cakevormpjes in, des te mooier komen de gebakken cakejes straks uit de vorm. Gebruik een ijsbolschep om de vormpjes te vullen: dat scheelt geknoei en je krijgt mooi gelijke porties.

 8  De test: is de cake gaar?

Check, voordat je je cake uit de oven haalt, of hij helemaal gaar gebakken is – ook binnenin. Dat doe je zo: steek onze caketester in het dikste stuk van de cake. Hij moet er schoon en droog uit komen. Zit er nog wat vochtig deeg aan? Dan heeft je cake wat extra oventijd nodig. Als de bovenkant al mooi bruin is, dek je die even af met aluminiumfolie.

 9  Het eiwit stijfkloppen

Voor een feestelijke Pavlova, of zo'n lekkere Engelse 'lemon pie', heb je eiwitschuim nodig. Gebruik voor het kloppen onze garde-met-bal: dat gaat heel snel en zonder spierpijn! Zorg voor een brandschone, vetvrije kom (anders wordt het eiwit niet stijf) en zet die op een dubbelgevouwen theedoek. Dat houdt je kom op zijn plaats bij het kloppen!