De ambacht van het Dille & Kamille vlechtwerk

Handig als opbergplekje, voor je boodschappen of zelfs als plantenpot: ons vlechtwerk in vele soorten en maten. Wij leggen je graag iets meer uit over onze mooie, ambachtelijk gemaakte manden en hun oorsprong.

Manden van lokale, natuurlijke grondstoffen

De bolgamanden van savannegras uit Ghana die een week duren om te maken, de stevige mandjes van afgevallen en opgeraapte palmbladeren uit Marokko: elk land en elke cultuur maakt haar eigen manden op haar eigen manier. Bij Dille & Kamille kun je de hele wereld in ons assortiment manden terugzien, én voelen. Want onze manden worden gemaakt van lokale, natuurlijke grondstoffen. Dat scheelt transport en deze planten groeien snel weer aan. Daardoor zijn ze een ideale, duurzame grondstof.

Unieke handgemaakte manden

Ons vlechtwerk komt van over de hele wereld, maar wat alle manden gemeen hebben is een ding: het is handwerk. Daardoor is geen mand hetzelfde: jij koopt altijd een uniek exemplaar. Soms ontstaan er kleine imperfecties in de mand. Wij vinden dat juist leuk, omdat het de mand een eigen persoonlijkheid en verhaal geven.

“Je koopt eigenlijk een stukje van iemands tijd”, aldus Tamar, category manager wonen bij Dille & Kamille. “Daardoor zijn alle manden verschillend, wat ze mooi en uniek maakt.”

Zie je in de winkel een exemplaar die je mooi vindt, maar heeft de mand een klein deukje? Dit komt vaak door het transport, maar dit kun je zelf oplossen. Maak de mand thuis een klein beetje nat met een plantenspuit. Gebruik dan wat kranten of een andere opvulling om de mand weer een beetje op te kunnen rekken, in de vorm die je graag wilt.

Oogstmanden uit Vietnam

Onze oogstmanden komen uit Vietnam en worden gemaakt van zeegras. Oorspronkelijk werden de manden in Vietnam gebruikt door boeren om er hun oogst van het land naar de markt mee te brengen. Omdat de manden allemaal met de hand worden gemaakt, en door het zeegras, is elke oogstmand uniek van formaat en uitstraling.
Als je een mooie mand hebt uitgekozen, kan je de mand thuis voor allerlei doeleinden gebruiken. Van tijdschriften naast de bank, speelgoed in de kinderkamer of handdoeken in de badkamer: de oogstmand is een multifunctionele opberger. Of zet er een mooie plant in!

Stevige manden uit Bangladesh

Dadelblad en kansgras zijn snelgroeiende, sterke grassen uit Bangladesh. Het is een wat hardere grondstof dan bijvoorbeeld het olifantengras en zeegras, maar het is juist weer wat lichter en flexibeler dan wilgenteen. Daardoor kunnen er stevige manden met heel uiteenlopende vormen van worden gemaakt, zoals een koffertje of deze stevige mandjes met deksel.

Rattan manden uit Ghana

Rattan (of rotan) is een plant die onder andere groeit in de bergen in Ghana. De lange stengel van deze klimplant wordt geoogst door traditionele vlechters van een lokale community in Ghana, die er vervolgens mooie manden van maken. Een set van manden in 3 verschillende maten wordt in één dag gevlochten, door dezelfde vlechter.

Bolgamanden uit Ghana

Ook de bolgamand is een traditioneel, handgemaakt product uit Bolgatanga in Ghana. De bolgamand is gemaakt van savannegras dat in de beboste regio’s van Ghana in het wild groeit. Het is een soepel, stevig en duurzaam materiaal. De bolgamanden werden van oorsprong vooral gebruikt als een zeef in het brouwen van een lokale alcoholische drank genaamd Pito. Pito is nog steeds een belangrijk drankje tijdens bijzondere gelegenheden als begrafenissen, huwelijksceremonies, festivals, naamgeving ceremonies en andere belangrijke bijeenkomsten.

Het maken van één bolgamand duurt bijna een hele week! De grashalmen worden eerst gesorteerd, vervolgens gesplitst en opgerold. Daarna worden ze in de gewenste tinten gekleurd. Een vlechter heeft dan nog gemiddeld drie dagen nodig om de mand te vlechten en (eventueel) de lederen hengsels af te werken.

Manden en tassen uit Marokko

Onze manden en tassen uit Marokko zijn gemaakt van palmblad van Adaka palmbomen. In hun natuurlijk groeiproces verliezen deze bomen het hele jaar door bladeren. Deze bladeren worden verzameld, verschillende malen met zuiver water gereinigd en vervolgens in de zon gedroogd. De gedroogde bladeren worden met de hand uitgerekt en plat gemaakt en vervolgens worden onze manden en tassen ervan gevlochten.

Bekijk onze manden