- Home
- Laat je inspireren
- Recepten
- Inmaken
- Inmaken, wat is het en waarom doen we het?
Inmaken, wat is het en waarom doen we het?
Inmaken is een oude techniek om groente en fruit langer te bewaren. Vroeger, vóór de vrieskist en de koelkast, moest men de zomeroogst inmaken om die 's winters nog te kunnen eten. Nu doen we het omdat het leuk en érg lekker is.

Inmaken
Inmaken doe je in – brandschone – glazen potten en flessen, met suiker, azijn, zout of alcohol als puur natuur 'conserveermiddel'. Je kunt er alle kanten mee op: denk aan zoete jam, spicy chutney en zoetzure augurken, maar ook vruchtensiroop en alcoholische drankjes als limoncello of vruchten op brandewijn. Leuk voor jezelf, of om cadeau te geven!
Fermenteren
Fermenteren – tegenwoordig terecht weer erg populair – kan ook. Het klinkt misschien wat moeilijk, maar dat is het niet. Eigenlijk laat je micro-organismen zoals bacteriën, gisten of schimmels het werk doen. Een bekend voorbeeld is zuurkool: door gesneden witte kool 'op te potten' met zout, zetten de melkzuurbacteriën in de kool de plantensuikers om in melkzuur. De kool wordt lekker zuur (rijk aan vitamine C) en bederft niet.
Welke inmaaktechniek je ook kiest, van een eenvoudig jammetje-voor-beginners tot homemade zuurkool of exotische chutneys, je kunt er eindeloos mee experimenteren: niet alleen door welke vruchten en/of groente je kiest, maar ook door het toevoegen van kruiden en specerijen.
Bekijk hier onze favoriete recepten en ga aan de slag!
Bekijk onze artikelen
-
Etiketten, wit met rood fruitdessin, 13 stuks1,25
-
Beugelpot, glas, vierkant, 0,5 l3,95
-
Inmaakpot glad met deksel, mini, 50 ml0,95
-
Weckring mini, rubber, Ø 4 cm0,25
-
Meloenbolletjeslepel, roestvrij staal3,95
-
Weckring, Ø10,8 cm0,25
-
Weckring, Ø6,7 cm0,25
-
Beugelpot, glas, vierkant, 1 l4,95
-
Inmaakpot met facetten en deksel, mini, 45 ml0,95
-
Inmaakpot met facetten, deksel apart verkrijgbaar, 200 ml1,25
-
Etiketten, zwart rand, 25 stuks1,25
-
Pollepel, beukenhout, 25 cm1,50
-
Beugelpot, glas, vierkant, 0,75 l4,50
-
Pollepel, beukenhout, 30 cm1,75
-
Melkfles, glas, 500 ml1,75
-
Weckring, rubber, Ø 9 cm0,75
- Laat je inspireren
- Recepten
- Inmaken
- Apfel Chutney mit Blaubeeren
- Inmaken: slimme tips voor het lekkerste resultaat
- Inmaken, wat is het en waarom doen we het?
- Aardbeienjam met rabarbersiroop
- Appelchutney met bosbessen
- Appelgelei met Earl Grey
- Frambozenjam met appel
- Ingemaakte zoetzure bietjes, regenboogwortel en bloemkoolroosjes
- Jam van rood zomerfruit
- Kersen op brandewijn
- Koffielikeur
- Lemon curd
- Mangochutney
- Piccalilly
- Pruimenjam met port en kaneel
- ‘Quick pickle’ van komkommer, radijsjes en wortel
- Rabarber-bosvruchtenjam met vanille
- Sprankelend gemberbier
- Inmaken
- Recepten