Tips bij het inmakenAls je in de zomermaanden het lekkerste fruit inmaakt, kan je het hele jaar door genieten van zomerzoet. Maak heerlijke jam van aardbeien, abrikozen of kersen, verras met een kruidige chutney of een bitterzoete marmelade. Ook groenten - al dan niet van eigen kweek - kan je smaakvol bewaren, denk aan ingemaakte bietjes, piccalilly of tomatensaus.

Bij Dille & Kamille vind je alles voor het inmaken: van weck- en jampotten, beugelflessen en neteldoek tot trechters, etiketten en fruitmesjes.

 

Aan de slag 
• Verzamel alle potjes, deksels, weckringen, flessen etc. die je nodig hebt.  Alles wordt gesteriliseerd - zo geef je bacteriën die voor bederf kunnen zorgen geen kans. Gebruik nooit beschadigde potjes.
• Was eerst de potten, deksels en evt. rubberen ringen  zorgvuldig af in een heet sopje, spoel ze goed na en laat ze omgekeerd uitlekken op een schone theedoek.
• Steriliseer vervolgens de potten en flessen. Dat kan in de afwasmachine op een heet programma. Je kunt ze ook 15 minuten 'uitkoken' in een pan met water. Laat ze tot gebruik omgekeerd uitlekken op een schone theedoek.
• De glazen potten van het merk 'Weck' kan je ook steriliseren in de oven, voor de andere inmaakpotten is deze methode niet geschikt. Verwijder eerst de rubber ringen of eventuele kunststof doppen. Plaats de goed afgewassen en gedroogde potten gedurende 15 minuten in een oven op 150°C.
• Glas kan niet tegen grote, plotselinge wisselingen in temperatuur, bv. ineens van koud naar heel warm of omgekeerd. Vul je potten dus terwijl ze nog warm zijn van het steriliseren. Een afgekoelde pot op een koud aanrecht kan kapot springen als je die bv. met kokend hete jam vult.
• Vul potten en flessen altijd m.b.v. een (jam-)trechter en zorg dat de randen van de potten goed schoon zijn - zowel aan de binnen- als buitenkant - voordat je ze afsluit.
• Bewaar de gevulde potten op een koele, donkere plek waar het niet te warm of vochtig is. De meeste ingemaakte vruchten en groenten zijn - ongeopend - ca. een jaar houdbaar. Bewaar ze na opening in de koelkast. Noteer altijd de inhoud en bereidingsdatum op het etiket.

Tips
• Gebruik liever meerdere kleine potten in plaats van één grote. Dit in verband met de beperkte houdbaarheid na opening.
• Gebruik aparte pollepels voor zoete en hartige bereidingen; bij het maken van bv. jam of tomatensaus nemen houten lepels de smaak en kleur van het gerecht op.
• Gebruik bij het inmaken altijd mooi, rijp en sappig fruit. Kies ook voor groenten van uitstekende kwaliteit, zonder beschadigingen, voor het beste resultaat.
• Gebruik als je jam of chutney maakt, een ruime roestvrijstalen kookpot/pan. Dek de pot/pan niet af: zo kan het vocht verdampen en zal de jam of chutney sneller indikken.


> meer informatie over het maken van jam
> tips voor het maken van chutney
> de juiste werkwijze voor het wecken