Garnalenballetjes met dragonmayonaise

Voor ongeveer 20 stuks

Tip: Je maakt deze balletjes een dag van tevoren, want je laat ze een nachtje afkoelen in de koelkast.

Ingrediënten:
125 g garnalen, gepeld en gekookt
125 ml kreeftenfond
50 ml witte wijn
50 ml room
2 eieren + 2 eidooiers
40 g gemalen kaas (bv. Emmentaler)
1,5 blaadje gelatine
60 g bloem + extra
45 g boter
paneermeel
peper en zout*

Voor de dragonmayonaise:
2 el mayonaise (klik hier voor het recept)
2 el Griekse yoghurt
handvol verse dragon, fijngehakt
1 tl mosterd
sap van ½ citroen
peper en zout*

Benodigdheden: mengkommen*, kookpot/pan*, garde*, schaal*, plasticfolie, vork*, bord*, pollepel*, friteuse
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Week de gelatineblaadjes in koud water. 
  2. Meng de kreeftenfond en de witte wijn.
  3. Smelt de boter in een pan en roer er de bloem onder met een garde. 
  4. Laat het mengsel al roerend een beetje ‘opdrogen’, tot je een heerlijke biscuitgeur ruikt.
  5. Zet het vuur zachter, voeg beetje bij beetje de fond toe en blijf goed roeren tot je een dikke roux krijgt. 
  6. Doe er de room bij en laat kort inkoken tot een dikke massa. 
  7. Knijp de gelatine goed uit, meng onder de roux en laat deze al roerend goed smelten. 
  8. Haal de pan van het vuur en meng de eidooiers onder het mengsel.
  9. Meng er nu de garnalen en de gemalen kaas onder. Kruid met peper en zout. 
  10. Schep het mengsel in een lage schaal, dek af met plasticfolie en laat 1 nacht afkoelen in de koelkast.
  11. Haal het beslag uit de koelkast. Maak bolletjes van het krokettenbeslag. 
  12. Klop de 2 eieren los met een vork.
  13. Wentel de balletjes één voor één in het losgeklopte eimengsel, haal ze vervolgens door wat bloem en rol ze daarna door paneermeel. Herhaal de stappen nog een keer zodat de balletjes zeker niet openbarsten. 
  14. Schik de garnaalballetjes op een bord en laat ze 1 à 2 uur opstijven in de koelkast.
  15. Meng alle ingrediënten voor de dragonmayonaise.
  16. Bak de garnaalballetjes in olie, laat ze uitlekken en serveer ze met de dragonmayonaise.

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Manon Van Aerschot van Macaron Manon.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze cookieverklaring voor meer uitleg.