Dille’s opruimtips

Ontspullen, material detox, de tips van opruimkoningin Marie Kondo: opruimen anno 2019 is bijna ingewikkeld geworden. Hoe ruim je je huis op, zonder het ‘klinisch’ te maken en nog wel wat gezellige rommel te behouden? Wij geven je een aantal handige tips!

 1. Opgeruimd staat netjes!

  Bewaar je ontbijtgranen, meel, koffie, thee, pasta, rijst etc. in potten en blikken. Fijn overzichtelijk én het staat mooi in je keuken, zeker met een gezellig etiket erop. Shop alles wat je nodig hebt hier.

 2.  Kleur bij kleur

  Oogt je open kast wat rommelig? Maak het rustiger door bijvoorbeeld je boeken en servies op kleur te zetten. Je kunt ook bakjes gebruiken om het geheel georganiseerder te maken. Hang eens een leuke hangplant aan je kast: groen creëert rust!

 3.  Maak stapeltjes

  Administratie, post of kranten en tijdschriften geef je allemaal een eigen stapeltje: bijvoorbeeld een stapel met belangrijk, weg of afgehandeld. Gooi weg wat weg kan, berg belangrijke zaken en afgehandelde dingen netjes op in een map en stop onbetaalde rekeningen en lopende zaken in een apart mapje of houd ze bij elkaar met een stukje touw of leuk lintje. Een nee-nee-sticker op je brievenbus scheelt overigens kilo’s papier per week!

 4.  Houd het bij

  Ben je het overzicht kwijt? Een gouden oude regel is - om steeds als je iets nieuws koopt of krijgt - iets ervoor in de plaats weg te gooien of te geven. Nog een tip: houd je opruim-activiteiten klein en overzichtelijk. Klusjes zoals je kledingkast opruimen, de keukenkastjes ‘doen’ of de schuur uitmesten blijven vaak bij plannen. Verdeel het over meerdere dagen, of houd het dagelijks bij. Dat scheelt een heleboel ergernissen!

 5.  Maak het leuk

  Opruimen is niet de leukste klus, maar met een gezellig muziekje of een interessante podcast wordt het net bijna een stukje ontspanningstherapie – probeer het maar eens.

 6.  Gooi je oude kleding of spullen niet in de prullenbak

  Voor alle spullen die jij wegdoet, hoeft iemand anders geen nieuwe te kopen. Met spulletjes die jij niet draagt maak je iemand anders weer blij: verkoop je kleding online, breng die ene lamp naar de kringloop, maak iemand in je vriendenkring blij met dat kunstwerk: maakt niet uit, als je het maar een tweede leven geeft!

 7.  … Of maak er iets moois van!

  Je hoeft natuurlijk niet alles weg te doen, maar maak er een leuke activiteit van: maak bijvoorbeeld je eigen vaasjes van plastic flessen. Of bedenk iets anders creatiefs!

 8.  Alles bij elkaar

  Opgeruimd en fijn om rust in je hoofd te creëren: zorg dat je (bijvoorbeeld in de gang) één bakje of laatje hebt, speciaal voor bijvoorbeeld je sleutels of portemonnee. Zo weet je je belangrijke spullen altijd te vinden.

 9.  Eindig met een grondige (en natuurlijke!) schoonmaak

  Een opgeruimd huis is pas echt opgeruimd als het ook schoon is: en dat doe je natuurlijk met fijne, natuurlijke schoonmaakmiddelen! Lees onze 10 schoonmaaktips.