5 tips voor meer dieren in je tuin

Ben jij ook zo dol op leven in je tuin? Allerlei vogeltjes, vlinders, bijen, misschien een egel of vleermuizen… Hoe meer, hoe beter! Dieren krijgen het steeds moeilijker door verstedelijking en landbouw. Daarom trekken ze steeds vaker richting onze tuinen, op zoek naar voedsel, nestgelegenheid en beschutting. Met een paar simpele tips kan iedere tuin en zelfs een balkon omgetoverd worden tot een diervriendelijk paradijsje.

1. Zet je tuin vol bloemen

Die trekken namelijk insecten als hommels, vlinders en bijen aan. Wij hebben speciale zaadjes voor vlindervriendelijke bloemen, maar ook een nectar- en stuifmeelrijke vlinderstruik of lavendel werkt goed: ze ruiken ook nog eens heerlijk! Wist je dat 'enkele' bloemen fijner zijn voor insecten dan die met gevuld hartje?

2. Laat tuin’afval’ lekker liggen

Van afgevallen blad en takken tot appels van de appelboom: laat ze lekker liggen, dit is voer voor insecten en vogels of een fijne verstopplek voor egeltjes. Geen zin in een stapel takken in je tuin? Een egelmand vinden egels ook heel fijn!

3. Weg met die tegels, wij willen groen zien!

Hoe meer tegels, hoe minder egels. Uiteraard is zo’n betegeld terrasje ideaal voor je tuintafel en barbecue, maar probeer dit stukje minimaal te houden en zorg voor lekker veel groen in je tuin! Niet alleen fijn voor dieren (en véél leuker om naar te kijken) maar ook een stuk koeler in de zomer. En regenwater loopt makkelijker weg. Groen is goed voor ons.

4. Maak een heus insectenhotel

Helaas is de afgelopen 30 jaar het aantal insecten op aarde met meer dan 75% afgenomen. Insecten zijn onmisbaar: als bestuivers, maar ook als voedsel voor allerlei vogels en andere dieren. Ze hebben onze hulp dus nodig! Maak van oude planken en onbewerkt hout een gastvrije schuilplek, speciaal voor lieveheersbeestjes, vlinders of bijen. Liever iets kant en klaars? Koop een lieveheersbeestjes huisje of een vlinderhuisje.

5. Een tuin vol vogels

Die krijg je door te zorgen voor voedsel, water, beschutting en nestplekken. Plant dus een mooie bessenstruik en planten waar insecten op af komen, kies voor een heg in plaats van een schutting en zet een drinkbak neer. En natuurlijk hang je onze nestkastjes op!

Deze producten kunnen je helpen om meer dieren aan te trekken