Runderstoof met trappistenbier

Runderstoof met trappistenbier
Voor 4 personen

Ingrediënten:
 1 kg runderstoofvlees (bv. doorregen riblappen)
• 6 uien
• 2 eetl. olijfolie
• 50 gr. boter
• versgemalen zwarte peper, (zee)zout
• 1 eetl. bruine suiker
• 2 eetl. bloem
• 1 l bruin bier, bv. Trappist
• 1 takje tijm (alleen de blaadjes) of 1 theel. gedroogde tijm*
• 1 blaadje laurier*
• 1 theel. nootmuskaat, versgeraspt
• 1 eetl. azijn
• 1 flinke wortel
• 1 bruine boterham
• 2 eetl. grove mosterd
• ½ bosje peterselie

Benodigdheden: chefsmes*, snijmesje*, evt. uienkam*, snijplank*, maatkan*, stoofpan*, schuimspaan*, kom*, nootmuskaatrasp*, pepermolen*, pollepel*, *verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:
  1. Snijd het vlees in flinke dobbelstenen van ca. 4 cm. Snijd de uien in ringen – dit gaat heel handig m.b.v. een uienkam.
  2. Verhit de olijfolie met de boter in een stoofpan met dikke bodem, wacht tot het schuim is weggetrokken. Laat het vlees aan alle zijden een mooi bruin korstje krijgen.
  3. Bestrooi de blokjes vlees met zout en maal er royaal zwarte peper over. Haal ze met een schuimspaan uit de pan en houd apart in een kom.
  4. Fruit de uiringen aan in het bakvet. Strooi er de bloem en de bruine suiker over, roer goed om en laat even meekleuren tot de uien zacht zijn.
  5. Doe het vlees en eventueel braadvocht terug in de pan, roer alles door elkaar. Giet er het bier bij. Doe dit via de binnenrand van de pan zodat het bier eventjes opwarmt, zo blijft het vlees lekker mals.
  6. Voeg de nootmuskaat, tijm, het laurierblaadje en de azijn toe en roer om.
  7. Leg het deksel op de pan en laat alles 1 à 1 ½ u heel zachtjes sudderen.
  8. Snijd de wortel in plakjes van ca. ½ cm dik en doe die in de pan. Roer om.
  9. Besmeer de boterham met de mosterd. Leg het brood – mosterdkant naar beneden – op het vlees.
  10. Doe het deksel terug op de pan en laat de stoofpot nog ca. 1 uur sudderen tot het vlees heel zacht is en het brood het stoofvocht licht heeft gebonden.
  11. Knip de peterselie fijn en roer dit door de stoofpot.
  12. Serveer de stoofpot met gekookte aardappeltjes of aardappelpuree. In boter gestoofde prei is er ook heerlijk bij.
 

Dit recept werd uitgewerkt door Dille & Kamille