Gevulde kalkoen met kastanjes, sinaasappel, cranberry-compote en gepofte knoflook
6 personen
~ 5 uur
INGREDIËNTEN
• 1 biologische kalkoen, ca. 3½ kg
• 500 gr voorgekookte kastanjes
• 3 uien
• 4 bollen knoflook
• 2 sinaasappels
• 1 bosje verse rozemarijn
• 200 ml olijfolie
• 2 eetl. kardemompoeder
• 4 eetl. zoete paprikapoeder
• zout en versgemalen zwarte peper
• cranberry’s: 500 gr diepvries of 700 gr vers
• 250 gr suiker
OOK NODIG
• ovenschaal of braadslede
• kommetje
• keukenmes
• pepermolen
• bakkwastje
• braadthermometer
• aluminiumfolie
• kookpan
• serveerschalen
ZO MAAK JE HET
- Laat de kalkoen op kamertemperatuur komen en dep goed droog. Verwarm de oven voor op 160 ºC.
- Meng olijfolie, zout, peper, paprika- en kardemompoeder tot een marinade.
- Was de sinaasappels, snijd ze in dikke schijven en halveer die. Ris de naaldjes van de rozemarijn en hak fijn.
- Pel de uien en snijd in stukjes. Maak de kastanjes los, hak grof en meng met de uien en 2 eetl. gehakte rozemarijn. Breng op smaak met zout en peper.
- Vul de kalkoen met het kastanjemengsel en een paar halve schijfjes sinaasappel. Kwast de kalkoen in met marinade en zet hem in de oven. Bedruip elk half uur met de rest van de marinade en het bakvocht.
- Snijd het kapje van de bollen knoflook en leg ze na 1 uur bij de kalkoen in de braadslede, samen met de rest van de sinaasappel en wat rozemarijn. Zet terug in de oven.
- Reken op ca. 50 min. oventijd per kilo. Steek na 2-2 ½ uur de braadthermometer halverwege het dikste deel van de borst. Bij een kerntemperatuur van 90 ºC is de kalkoen gaar, het vocht
dat vrijkomt is dan helder van kleur. Is die temperatuur nog niet bereikt? Laat de kalkoen nog even verder braden. - Haal de kalkoen uit de oven, dek hem goed af met aluminiumfolie en laat zo ca. 20 min. rusten voor het aansnijden.
- Maak ondertussen de cranberry-compote. Was de bessen, zet ze op met de suiker en laat rustig inkoken. Wil je de compote wat zoeter, voeg dan nog wat extra suiker toe tijdens het koken. Laat afkoelen.