Rabarbertaart met pistachenootjes

De rozerode stengels rabarber, met hun friszoete smaak zijn heerlijk in een taart of toetje. Onze favoriet? Deze rabarbertaart met pistachenootjes. Bekijk snel het recept.

Ingrediënten:

  • zanddeeg (of kruimeldeeg), kant-en-klaar of kijk onderaan voor het recept

voor de vulling

• 50 g amandelmeel
• 25 g fijngemalen pistachenoten
• 25 g grof gehakte pistachenoten
• 60 g rietsuiker
• 1 ei
• 25 g boter, gesmolten
• snuifje zout*

voor de rabarber

• 750 g rabarber
• 2 dl zoete witte wijn
• 100 g suiker
• enkele druppels rozenwater*
• een handvol pistachenootjes voor de afwerking, grofgehakt

Benodigdheden: taartvorm met losse bodem*, bakkwastje*, mengkom*, pollepel*, spatel*, snijmes*, snijplank*, braadpan*, kooktang*, taartrooster*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  • Verwarm de oven voor op 170° C.
  • Vet een bakvorm in.

Tip: wij gebruikten een vierkante taartvorm met losse bodem. Zet deze vorm op een jampot om je taart na het afkoelen makkelijk uit de vorm te halen.

  • Rol het zanddeeg uit en leg het in de bakvorm.
  • Maak de pistachevulling: meng alle ingrediënten en verdeel over de deegbodem.  
  • Maak de rabarber schoon en snijd de stelen op de maat van de bakvorm.
  • Neem een diepe pan en breng daarin de wijn met de suiker en de druppels rozenwater aan de kook.
  • Pocheer hierin de rabarberstelen ongeveer 3 minuten (afhankelijk van de dikte van de stelen) en haal ze er voorzichtig uit.
  • Verdeel de rabarber over de taartvulling.
  • Bak de taart 25-30 minuten in de oven tot het deeg goudbruin gebakken is.
  • Laat de wijn intussen verder inkoken tot een siroop.
  • Haal de taart uit de oven en bestrijk ze met de siroop.
  • Laat de rabarbertaart afkoelen en werk ze af met een handvol grofgehakte pistachenootjes.

Zelf zanddeeg maken
Ingrediënten:
• 135 g bloem
• 60 g zachte boter
• 30 g suiker
• 1 eidooier
• 1 el water
• snuifje zout

Benodigdheden:

mengkommen*, keukenmachine, meelzeef*, pollepel*, huishoudfolie
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  • Meng de suiker met de eidooier en voeg ook het water toe. Klop goed.
  • Zeef de bloem in een kom en wrijf er met je handen de boter door tot je een kruimelig deeg bekomt.
  • Schep hier het ei-suikermengsel door, kneed het deeg tot een bal en wikkel in huishoudfolie.
  • Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.


Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze cookieverklaring voor meer uitleg.