Rabarbertaart met pistachenootjes
De rozerode stengels rabarber, met hun friszoete smaak zijn heerlijk in een taart of toetje. Onze favoriet? Deze rabarbertaart met pistachenootjes. Bekijk snel het recept.
Ingrediënten:
- zanddeeg (of kruimeldeeg), kant-en-klaar of kijk onderaan voor het recept
voor de vulling
• 50 g amandelmeel
• 25 g fijngemalen pistachenoten
• 25 g grof gehakte pistachenoten
• 60 g rietsuiker
• 1 ei
• 25 g boter, gesmolten
• snuifje zout*
voor de rabarber
• 750 g rabarber
• 2 dl zoete witte wijn
• 100 g suiker
• enkele druppels rozenwater*
• een handvol pistachenootjes voor de afwerking, grofgehakt
Benodigdheden: taartvorm met losse bodem*, bakkwastje*, mengkom*, pollepel*, spatel*, snijmes*, snijplank*, braadpan*, kooktang*, taartrooster*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Verwarm de oven voor op 170° C.
- Vet een bakvorm in.
Tip: wij gebruikten een vierkante taartvorm met losse bodem. Zet deze vorm op een jampot om je taart na het afkoelen makkelijk uit de vorm te halen.
- Rol het zanddeeg uit en leg het in de bakvorm.
- Maak de pistachevulling: meng alle ingrediënten en verdeel over de deegbodem.
- Maak de rabarber schoon en snijd de stelen op de maat van de bakvorm.
- Neem een diepe pan en breng daarin de wijn met de suiker en de druppels rozenwater aan de kook.
- Pocheer hierin de rabarberstelen ongeveer 3 minuten (afhankelijk van de dikte van de stelen) en haal ze er voorzichtig uit.
- Verdeel de rabarber over de taartvulling.
- Bak de taart 25-30 minuten in de oven tot het deeg goudbruin gebakken is.
- Laat de wijn intussen verder inkoken tot een siroop.
- Haal de taart uit de oven en bestrijk ze met de siroop.
- Laat de rabarbertaart afkoelen en werk ze af met een handvol grofgehakte pistachenootjes.
Zelf zanddeeg maken
Ingrediënten:
• 135 g bloem
• 60 g zachte boter
• 30 g suiker
• 1 eidooier
• 1 el water
• snuifje zout
Benodigdheden:
mengkommen*, keukenmachine, meelzeef*, pollepel*, huishoudfolie
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille
Bereiding:
- Meng de suiker met de eidooier en voeg ook het water toe. Klop goed.
- Zeef de bloem in een kom en wrijf er met je handen de boter door tot je een kruimelig deeg bekomt.
- Schep hier het ei-suikermengsel door, kneed het deeg tot een bal en wikkel in huishoudfolie.
- Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Els Debremaeker van Njamelicious.