Perentaart met frangipanevulling

Perentaart met frangipanevulling

INGREDIËNTEN

  • 150 g gemalen amandelen
  • 150 g poedersuiker
  • 3 eieren
  • 120 g ongezouten boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
  • 50 g bloem + extra om te bestuiven
  • 1 groot vel kant-en-klaar bladerdeeg
  • 100 g abrikozenjam
  • 3 peren (bv. Conférence of Doyenne du Comice)

BENODIGDHEDEN

Weegschaal, beslagkom, lepel of spatel, taartvorm Ø 30 cm, deegroller, vork, bakpapier, bakbonen, bakkwastje, taartrooster.

BEREIDING

  1. Meng de gemalen amandelen met de poedersuiker, eieren, zachte boter en bloem tot beslag. Dit is de zgn. frangipane. Laat het minstens 3 uur rusten op een koele plaats.
  2. Haal het bladerdeeg uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
  3. Verwarm je oven voor op 190 ºC.
  4. Vet de taartvorm zorgvuldig in met boter en bestuif met wat bloem.
  5. Bestuif ook je werkblad met bloem en rol het bladerdeeg nog wat dunner uit.
  6. Leg het deeg in de vorm en druk de randen goed aan. Ga met een deegrol over het deeg zodat het aan de rand wordt afgesneden. Haal overtollig deeg weg.
  7. Prik de taartbodem hier en daar in met een vork. verkreukel een vel bakpapier en spreid het uit over de bodem. bedek de bodem met bakbonen.
  8. Bak het deeg met blindbakvulling 15 minuten in de oven.
  9. Zet de oven nu op 160 ºC.
  10. Haal de taart uit de oven en verwijder de blindbakvulling en het bakpapier.
  11. Verdeel de abrikozenjam met een bakkwastje over de bodem en schep er dan het frangipane-beslag op.
  12. Schil en halveer de peren. Verwijder het klokhuis. Snijd de halve peren in heel dunne plakjes, waarbij je de bovenkant aan elkaar laat. Spreid ze uit als een waaiertje.
  13. Verdeel de perenwaaiers over de frangipane en bak de taart nog 35 minuten in de oven.
  14. Neem de taart uit de oven en laat even afkoelen. Zet de vorm op een blik of een jampot en druk voorzichtig de rand naar beneden.
  15. Laat de taart voorzichtig op een taartrooster glijden en verder afkoelen.