Cheesecakebars met braambessen en lavendel

Cheesecakebars met braambessen en lavendel

Voor 12 personen

Ingredienten:
Voor de koekjesbodem
• 200 g Sprits koeken
• 50 g zachte boter, in blokjes gesneden

Voor de vulling
• 4 x 250 g roomkaas (bv. Philadelphia)
• 75 g suiker
• sap en zeste van ½ citroen
• 1 el bloem
• 3 eieren 
• 2 eidooiers
• 2 tl gedroogde lavendel*

Voor de braambessensaus
• 200 g braambessen
• 4 el suiker
 

Benodigdheden: kommen*, mixer of keukenmachine, zeef*, pollepel*, bakvorm (bv. een laag vierkant bakblik of een emaille schaal met opstaand randje)*, bakpapier, lepel*, taartrooster*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille


Bereiding:

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. 
  2. Haal de roomkaas (en eventueel ook de eieren) uit de koelkast en laat op kamertemperatuur komen. 
  3. Maak eerst de braambessensaus: mix de braambessen met de suiker. Giet het mengsel door een zeef en zet opzij.
  4. Maal de spritskoeken fijn in de keukenrobot (of doe ze in een plastic zakje en rol erover met een deegroller).
  5. Meng de verkruimelde koekjes met de boter tot je een plakkerige massa krijgt.
  6. Bekleed een bakvorm met bakpapier. 
  7. Bekleed de bodem van de bakvorm met het koekjesmengsel. Druk de bodem stevig aan.
  8. Bak 10 minuten in de voorverwarmde oven en laat dan afkoelen. Laat de oven wel opstaan.
  9. Doe de roomkaas in een beslagkom en meng tot een gladde massa. 
  10. Roer er de suiker, de eieren en de 2 eidooiers onder. 
  11. Voeg tot slot ook de citroenzeste, het citroensap, de gedroogde lavendel en de bloem toe.
  12. Giet het mengsel op de afgekoelde koekjesbodem. 
  13. Lepel wat braambessensaus op de cheesecake en maak, met de achterkant van je lepel,  mooie kringen. Let op: duw de lepel niet te diep in de cheesecake, want dan scheurt de cake tijdens het bakken. 
  14. Bak de cheesecake ca. 30 minuten in de voorverwarmde oven. 
  15. Haal de cake na het bakken uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster. Zet daarna nog minstens 2 uur in de koelkast.
  16. Haal de cheesecake voorzichtig uit de vorm en snij in rechthoekige ‘bars’.

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Manon Van Aerschot van Macaron Manon.