Boterkoek

Boterkoek is een typisch Hollandse lekkernij, heerlijk bij thee of koffie. De buitenkant moet krokant zijn maar de binnenkant nog lekker zacht. De smaak wordt bepaald door de kwaliteit van de boter, gebruik dus de beste roomboter die je kunt vinden.

Boterkoek

INGREDIËNTEN

 • 340 g goede boter op kamertemperatuur + extra om in te vetten
 • 270 g witte (basterd)suiker
 • 1 vanillestokje of 1 el vanille-extract of vanillepasta
 • de geraspte schil van ½ citroen
 • 1 ei
 • snuf (zee)zout
 • 375 g bloem + extra om te bestuiven
 • 1 eierdooier

BENODIGDHEDEN

Weegschaal, kom, houten lepel, mesje, boterkoekvorm Ø 23 cm, lepel, bakkwastje, vork.

BEREIDING

 1. Verwarm de oven voor op 170 ºC.
 2. Klop de boter wit en romig met de suiker.
 3. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap de zaadjes eruit met een scherp mes. Doe de vanillezaadjes (of vanille-extract of -pasta) en de geraspte citroenschil bij het botermengsel.
 4. Klop er ook het ei en een snuf zout door.
 5. Doe een deel van de bloem bij het deeg en kneed door elkaar. Voeg dan de rest van de bloem toe en kneed verder tot een elastisch deeg.
 6. Vet de boterkoekvorm in en bestuif met bloem. Druk het deeg in de vorm en maak het oppervlak glad met de bolle kant van een lepel. Dit gaat heel gemakkelijk als je de lepel eerst nat maakt met koud water.
 7. Klop de eierdooier los met wat water en kwast er de koek mee in. Trek met een vork een mooi ruitmotiefje in de bovenkant.
 8. Bak de koek 30 - 40 minuten in de voorverwarmde oven. De koek wordt mooi bruin, maar lijkt niet helemaal gaar. Niet schrikken, tijdens het afkoelen stijft de boterkoek weer wat op.
 9. Neem de koek uit de oven en laat hem even afkoelen.
 10. Draai het mes van de boterkoekvorm één keer rond. Druk de zijkanten van de koek naar beneden met een lepel zodat de koek overal even hoog is. Laat verder afkoelen.
 11. Is de boterkoek volledig afgekoeld? Haal hem dan uit de vorm m.b.v. het draaiende mes. Snijd de koek in mooie (kleine!) puntjes.