Financiertjes

Financiertjes zijn zachte, iets ‘vochtige’ amandelcakejes. Erg lekker, licht en elegant bij de koffie of thee na een feestelijke maaltijd.

INGREDIËNTEN (voor ca. 12 stuks)

  • 90 g amandelmeel
  • 90 g poedersuiker
  • 20 g bloem + extra om te bestuiven
  • 25 g witte (basterd)suiker
  • 100 g ongezouten boter + extra om in te vetten
  • de geraspte schil van 1 biologische limoen
  • 120 g eiwit (3 à 4 eiwitten)
  • snuf zout

BENODIGDHEDEN

Weegschaal, kommen, garde met balvorm voor mini-muffins(meel)zeefspatel, houten lepel, steelpan, citroenschilrasptaartrooster.

Tip: Ambitieuze thuisbakkers kunnen de financiertjes gebruiken als 'bodem' voor sjieke mini-gebakjes: petitfours. Versier ze met (marsepein)glazuur, geconfijte vruchtjes, chocolade, gesuikerde bloemetjes…

BEREIDING

  1. Vet de muffinplaat in met wat boter en bestuif elk kuiltje met wat bloem
  2. Meng in een ruime kom het amandelmeel met de poedersuiker. In banketbakkerstaal heet dit basismengsel een 'broyage'.
  3. Zeef de bloem erbij en voeg de suiker toe. Schep alles luchtig door elkaar.
  4. Smelt de boter tot deze een lichte hazelnootkleur krijgt. Dit geeft je financiertjes een lekkere nootachtige smaak. Let op, laat de boter niet te bruin worden!
  5. Meng de gesmolten boter door de droge ingrediënten. Schep er de limoenrasp door.
  6. Klop in een andere kom het eiwit stijf met het zout. Spatel het voorzichtig door het beslag en laat 1 uur opstijven in de koelkast.
  7. Verwarm je oven voor op 180 ºC.
  8. Schep of spuit het beslag in de vormpjes.
  9. Bak de financiertjes in 8 minuten goudbruin, maar niet te droog. Haal de cakejes voorzichtig uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze cookieverklaring voor meer uitleg.