Abrikozentaart met geroosterde amandelen

Abrikozentaart met geroosterde amandelen

Voor 6 personen

Ingrediënten:

voor het zanddeeg
• 150 g boter
• 150 g kristalsuiker
• 1 ei
• 300 g zelfrijzende bloem

voor de banketbakkersroom
• 0,5 l halfvolle melk
• ½ vanillestokje*
• 6 eierdooiers
• 90 g suiker
• 15 g bloem
• 20 g maïzena

voor de afwerking
• 1 kg abrikozen
• 2 el suiker
• 20 g amandelen

Benodigdheden:koekenpan*, beslagkommen*, huishoudfolie, kookpot/pan, snijmesje*, snijplank*, mixer, pollepel*, glazen schaal*, deegroller*, taartvorm met losse bodem*, bakpapier, bakbonen*, spatel*, taartrooster*
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Rooster de amandelen kort in een droge koekenpan tot ze lichtbruin zijn.
  2. Maak het zanddeeg: wrijf de boter zacht in een kom, meng er de kristalsuiker onder. Voeg ook het ei toe en meng goed. 
  3. Doe er nadien de zelfrijzende bloem bij en kneed tot een homogeen deeg. 
  4. Wikkel het deeg in huishoudfolie en leg ca. 30 minuten in de koelkast. 
  5. Verwarm de oven voor op 180°C.
  6. Maak de banketbakkersroom: doe de melk in een kookpot. 
  7. Snij het vanillestokje in de lengte doormidden en schraap er de zaadjes uit. Voeg de vanillezaadjes bij de melk en breng aan de kook. 
  8. Mix intussen de eierdooiers met de suiker tot je een witte, gladde massa krijgt. 
  9. Voeg er de bloem en de maïzena bij en meng goed. 
  10. Giet een beetje van de kokende melk op het eimengsel en meng dit goed door. 
  11. Giet dan het eimengsel bij de rest van de melk en breng het geheel al roerend terug aan de kook. Laat de banketbakkersroom mooi indikken.  
  12. Giet de banketbakkersroom in een glazen schaal en dek af met huishoudfolie om velvorming te voorkomen. Laat afkoelen.
  13. Haal het deeg uit de koelkast. Rol het uit op een met bloem bestoven werkblad en leg het in een ingevette en met bloem bestoven taartvorm met een losse bodem. 
  14. Knip uit bakpapier een cirkel, spreid die uit over de deegbodem en bedek met een laag bakbonen.
  15. Bak de taartbodem 20 minuten ‘blind’ in de oven.
  16. Haal de taartbodem uit de oven, verwijder de bakbonen en het bakpapier. 
  17. Roer de banketbakkersroom even om giet op de taartbodem, strijk goed uit. 
  18. Ontpit de abrikozen, snijd ze in vier en schik ze op de taartbodem. Bestrooi met wat suiker.
  19. Bak de taart nu nog ca. 25 minuten in de oven. 
  20. Laat volledig afkoelen op een taartrooster. 
  21. Werk af met wat geroosterde amandelen.

 

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Manon Van Aerschot van Macaron Manon.