Madeleines

INGREDIËNTEN (voor ca. 12 madeleines)

  • 150 g ongezouten boter + extra om in te vetten
  • 3 eieren
  • 160 g witte suiker
  • 20 g honing
  • de geraspte schil van ½ biologische limoen
  • 1 vanillestokje of 1 el vanille-extract of vanillepasta
  • 100 g bloem
  • 4 g bakpoeder
  • 50 g gemalen amandelen

BENODIGDHEDEN

Weegschaal, steelpan, kom, houten lepel, citroenschilrasp, mesje, (meel)zeef, spatel, madeleinevorm, taartrooster.

BEREIDING

  1. Begin de dag van tevoren. Laat de boter in een steelpannetje smelten tot ze hazelnootbruin is ('beurre noisette'). Laat afkoelen tot kamertemperatuur.
  2. Klop in een ruime kom de eieren los en meng met de suiker, honing en limoenrasp.
  3. Snijd het vanillestokje in de lengte open en schraap de zaadjes eruit met de punt van een scherp mes. Doe de zaadjes bij het beslag – of gebruik vanillepasta of -extract.
  4. Zeef de bloem en het bakpoeder bij het beslag en spatel er luchtig door. Meng vervolgens voorzichtig de gesmolten boter en gemalen amandelen erdoor.
  5. Laat dit beslag een nacht op smaak komen in de koelkast.
  6. Verwarm de oven de volgende dag voor op 180 ºC. Vet je madeleinebakplaat in met boter. Zorg dat de boter in alle groefjes komt, zo haal je de cakejes er straks mooi uit.
  7. Schep het beslag in de vormpjes en bak ongeveer 10 minuten in de voorverwarmde oven.
  8. Laat de madeleines afkoelen op een taartrooster.
  9. Madeleines eet je het liefst zo vers mogelijk. Wil je ze toch bewaren, doe ze dan in een goed afgesloten koekblik.