Appelcakejes

Appelcakejes

INGREDIËNTEN (voor ca. 15 cakejes)

  • 4 eieren
  • 200 g witte (basterd)suiker
  • 50 g vanillesuiker
  • 250 g ongezouten boter + extra om in te vetten
  • 250 g zelfrijzend bakmeel + extra om te bestuiven
  • snuf zout
  • 2 zoete rode appels
  • 50 g abrikozenjam
  • 2 el water

Voor de suikersiroop

  • 1 dl water
  • 100 g witte suiker

Tip: Meng wat geraspte schil van een biologische citroen door het beslag voor een frisse toets.

OOK NODIG

Weegschaal, beslagkom, garde, 15 cake/broodvormpjes van 9 cm, (meel)zeef, spatel, houten lepel, pannetje, appelboor, mesje en plank, bakkwastje, caketester of satéprikker, taartrooster.

BEREIDING

  1. Verwarm je oven voor op 180 ºC. Vet de cakevormpjes in met wat boter en bestuif ze met bloem.
  2. Klop de eieren met de 2 soorten suiker in een ruime kom met een garde tot een schuimige massa.
  3. Smelt de boter en roer deze goed door het ei-suikermengsel.
  4. Zeef het bakmeel boven de kom en spatel het, samen met het zout, door het beslag.
  5. Vul de ingevette vormpjes voor de helft met beslag.
  6. Verwarm het water voor de suikersiroop en los hier de suiker in op.
  7. Verwijder het klokhuis uit de appels en snijd ze in vieren. Schillen hoeft niet! Snijd de kwarten in dunne schijfjes.
  8. Leg de appelschijfjes op de cakejes en kwast ze in met suikersiroop.
  9. Bak de cakejes ongeveer 20 minuten in de voorverwarmde oven. Controleer of ze gaar zijn door er een caketester of satéstokje in te steken. Als de prikker er droog uitkomt, is de cake gaar.
  10. Haal de cakejes uit de oven en laat ze even rusten. Klop ze uit de vorm en laat ze verder afkoelen op een taartrooster.
  11. Verwarm de abrikozenjam met het water op laag vuur in een steelpannetje. Bestrijk de cakejes met jam om ze mooi te laten glanzen.