Soesjestoren

 Of ‘croquembouche’, een klassiek Frans dessert waarvan van de naam zoveel wilt zeggen als ‘kraakt in de mond’.

Soesjestoren | Dille & Kamille

Voor 8 personen (ongeveer 40 soesjes)
Bereidingstijd: 2 uur

Ingrediënten:
Voor de slagroomvulling
400 ml slagroom
4 el fijne kristalsuiker
2 gelatineblaadjes

voor de soesjes
• 65 g water
• 65 g volle melk
• 125 g roomboter
• 125 g bloem
• snufje zout*
• 5 eieren

Voor de decoratie
150 g poedersuiker (bloemsuiker)
• 1 el citroensap
• 2 el suikernibs (parelsuiker)
• 4 el poedersuiker (bloemsuiker)

Voor de karamel
• 250 g fijne kristalsuiker
• 4 el water

Benodigdheden: kommen*, mixer, steelpannetjes*, pollepel*, spatel*, spuitzakken*, bakpapier, bakplaat*, taartrooster*, karton
*deze artikelen zijn verkrijgbaar bij Dille & Kamille

Bereiding:

  1. Week de gelatineblaadjes in koud water. 
  2. Klop de slagroom stijf met de kristalsuiker. 
  3. Knijp de gelatineblaadjes uit en verwarm ze in een pannetje met 1 eetlepel water tot ze opgelost zijn. 
  4. Giet de opgeloste gelatineblaadjes bij de stijfgeklopte slagroom en meng goed. 
  5. Zet het mengsel in de koelkast. 
  6. Verwarm de oven voor op 220°C. 
  7. Breng het water, de melk en de boter in een pannetje aan de kook. 
  8. Haal het pannetje van het vuur en voeg de bloem en een snufje zout toe. 
  9. Meng tot je een egaal beslag krijgt en zet het pannetje dan terug op een laag vuur. 
  10. Laat het beslag een vijftal minuten rustig garen terwijl je af en toe roert met een houten lepel.
  11. Doe het beslag in een kom en voeg één voor één de eieren toe terwijl je goed blijft roeren. 
  12.  Spatel het beslag over in een spuitzak. 
  13. Spuit nu hoopjes deeg van ongeveer 3 cm op een met bakpapier beklede bakplaat. Tip: laat genoeg afstand tussen de hoopjes deeg, want het volume verdubbelt tijdens het bakken. 
  14. Zet de bakplaat in de oven en draai de temperatuur terug naar 200°C. Laat de soesjes 25 minuten bakken. 
  15. Laat de soesjes na het bakken afkoelen op een taartrooster. 
  16. Haal de slagroomvulling uit de koelkast en doe de vulling in een spuitzak. 
  17. Maak een klein gaatje onderin de soesjes en spuit er wat van de vulling in. 
  18. Maak nu het glazuur om de soesjes te decoreren: meng de poedersuiker met het citroensap. 
  19. Doop de soesjes in het glazuur. Decoreer met de suikernibs.
  20. Maak intussen een kegelvormige mal met een doorsnede van ongeveer 20-30 cm om de soesjestoren makkelijk te ‘bouwen’. Gebruik hiervoor karton en bekleed de kegel met bakpapier.
  21. Maak nu de karamel: breng de kristalsuiker en het water in een pannetje aan de kook (zonder dat je erin roert). Zet het vuur uit wanneer de kristalsuiker lichtbruin ziet.
  22. Doop de onderkant en de zijkant van de soesjes in de hete karamel en plaats ze tegen de mal aan. Bouw op tot een toren.
    Tip: verwarm de karamel opnieuw wanneer deze te stevig wordt. 
  23. Strooi tot slot nog wat poedersuiker over de soesjestoren en serveer met een heerlijk kopje thee of koffie!

Dit recept werd uitgewerkt voor Dille & Kamille door Sarah van South & Pepper.