Apfelstrudel

INGREDIËNTEN

  • 2 eetlepels rum
  • 50 g rozijnen
  • 2 appels, bijvoorbeeld Elstar of Jonagold
  • 1 el water
  • 2 tl speculaaskruiden
  • ½ tl gemberpoeder
  • 10 g vanillesuiker
  • 50 g geschaafde amandelen
  • bloem om te bestuiven
  • 1 vel kant-en-klaar bladerdeeg
  • 1 eierdooier
  • 1 el witte suiker
  • poedersuiker

BENODIGDHEDEN

Weegschaal, kommen, appelboor, pan/pot, koekenpan, bakplaat, bakpapier, deegroller, bakkwastje, (meel)zeef.

Tip 1: Serveer lauwwarm met een bolletje vanille- of speculaasijs en opgeklopte slagroom. Voor extra crunch strooi je wat in je vijzel verkruimelde speculaasjes over het ijs.

Tip 2: Klop de slagroom op met vanillesuiker en een mespuntje speculaaskruiden. Een klein scheutje rum door de room is ook erg lekker!

BEREIDING

  1. Doe de rozijnen in een kommetje, giet de rum erover en laat een 30 minuten wellen.
  2. Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd ze in blokjes en doe ze in een pan met een scheutje water.
  3. Laat de appelblokjes op laag vuur iets zachter worden. Let op, ze mogen zeker niet tot moes koken. Doe tijdens het stoven de rumrozijnen erbij. Breng op smaak met speculaaskruiden, gemberpoeder en vanillesuiker. Laat het teveel aan vocht verdampen zodat je een redelijk droge vulling hebt. Laat afkoelen.
  4. Rooster de geschaafde amandelen in een droge koekenpan met antiaanbaklaag.
  5. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Bestuif je werkblad en deegroller met wat bloem.
  6. Rol het bladerdeeg wat verder uit op het werkblad. Gebruik je een rond vel? Snijd dit dan bij tot een vierkant.
  7. Meng het geroosterde amandelschaafsel met de appels.
  8. Verwarm de oven voor tot 180 ºC.
  9. Klop de eierdooier los met een beetje water.
  10. Leg het bladerdeeg op de bakplaat. Schep de vulling in het midden van het deeg. Vouw één kant van het bladerdeeg over de vulling. Kwast wat losgeklopt ei op het deeg en vouw dan de andere kant erover. Bestrijk de strudel met losgeklopt ei. Strooi er een eetlepel witte suiker over.
  1. Bak de strudel 40 minuten. Neem hem uit de oven en bestrooi met poedersuiker.

Om je beter en persoonlijker te helpen, gebruiken wij cookies en vergelijkbare technieken. Met de cookies volgen wij en derde partijen jouw internetgedrag binnen onze site. Wil je hier meer over weten? Bekijk onze cookieverklaring voor meer uitleg.